Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

V parku otvorili včelnicu, bude slúžiť na edukačné a ekologické účely

Včelnica pozostávajúca z dvoch úľov, ktorú v utorok 28. júla 2015 otvorili v mestskom parku v Lučenci v rámci projektu Adoptuj si včelu, bude slúžiť na edukačné aj ekologické účely. Projekt je spoločným dielom organizácií Greenpeace Slovensko a Živica a podieľať sa na ňom bude aj občianske združenie (OZ) kRaj z Kokavy nad Rimavicou. Na snímke detailný pohľad na prvé dva osadené úle včelnice v mestskom parku v Lučenci. Foto: TASR/Branislav Caban

Celkovým plánom je osadiť v Lučenci do piatich rokov desať úľov.

Lučenec 29. júla (TASR) – Včelnica pozostávajúca z dvoch úľov, ktorú v utorok (28.7.) otvorili v mestskom parku v Lučenci v rámci projektu Adoptuj si včelu, bude slúžiť na edukačné aj ekologické účely. Projekt je spoločným dielom organizácií Greenpeace Slovensko a Živica a podieľať sa na ňom bude aj občianske združenie (OZ) kRaj z Kokavy nad Rimavicou.

"Chceme ľudom priblížiť význam opeľovania a vzťah medzi včelami, človekom a krajinou. Chceme tiež poukázať na fakt, že mesto nemôže byť odpojené od prírody, nemôžeme ho z nej vytrhnúť ako nejaký ostrov, ale musí byť súčasťou všetkých jej kolobehov," priblížil David Turčáni z OZ kRaj, ktoré v Lučenci projekt zastrešuje po včelárskej stránke. Ako dodal, úle osadili v tzv. anglickej časti parku, ktorá je menej navštevovaná a včely by preto nemali ohrozovať okoloidúcich.

Včelnica pozostávajúca z dvoch úľov, ktorú v utorok 28. júla 2015 otvorili v mestskom parku v Lučenci v rámci projektu Adoptuj si včelu, bude slúžiť na edukačné aj ekologické účely. Projekt je spoločným dielom organizácií Greenpeace Slovensko a Živica a podieľať sa na ňom bude aj občianske združenie (OZ) kRaj z Kokavy nad Rimavicou. Na snímke zľava David Turčáni z občianskeho združenia kRaj, Petra Ježeková z organizácie Živica a Miroslava Ábelová z Greenpeace Slovensko pri otvorení včelnice v mestskom parku v Lučenci.
Foto: TASR/Branislav Caban


Včelnica bude okrem ekológie slúžiť aj na vzdelávacie účely. "Tento rok musíme včely pripraviť na zimu a od septembra k nim začneme chodiť s včelárskym krúžkom. Naším cieľom je však osloviť aj ďalších ľudí so záujmom o včelárenie, ktorí sa budú chcieť pridať a niečo sa o včelách naučiť," povedal Turčáni. Ako ďalej spomenul, ponúknu tiež vzdelávacie programy školám v meste a okolí, ktoré prejavia záujem včelnicu navštíviť.

Celkovým plánom je osadiť v Lučenci do piatich rokov desať úľov. "Túto včelnicu v parku však už nechceme príliš rozširovať, nové úle umiestnime radšej na ďalších miestach," informoval Turčáni. Podľa jeho slov je jednou z takýchto lokalít napríklad okolie vodnej nádrže Ľadovo, kde sa nachádzajú mestské lesy a záhradkárska oblasť. "Môže to však byť aj nejaké zaujímavé miesto v centre mesta, napríklad na streche niektorého nákupného centra alebo na nejakej mestskej inštitúcii," načrtol.



Podľa slov hovorkyne Greenpeace Slovensko Miroslavy Ábelovej sa ich spoločnosť záchrane včiel venuje už dlhšie, nakoľko každoročne ubúdajú a hynú v dôsledku klimatických zmien, používania pesticídov v poľnohospodárstve a rôznych chorôb. "Preto sme prišli s projektom Adoptuj si včelu, v rámci ktorého si ľudia môžu virtuálne adoptovať včely od jednej larvy až po celý úľ. Do dnešného dňa sa nám podarilo vyzbierať takmer 15.000 eur, vďaka čomu sme mohli osadiť úle v štyroch mestách. Jedným z nich je aj Lučenec," povedala na margo projektu.

Záujem o osadenie úľov malo približne desať miest, ale nie všetky boli schopné zaručiť splnenie požadovaných podmienok. "Tento projekt sa totiž osadením úľov nekončí, ale bude trvať ešte ďalšie štyri roky. Počas nich je potrebné zvýšiť počet úľov z dvoch na desať, organizovať rôzne včelárske kurzy a krúžky pre deti," vysvetlila Petra Ježeková z organizácie Živica, ktorá mala na starosti nákup vybavenia a výber jednotlivých miest. Ako doplnila, zbierka trvá až do konca augusta a ak sa vyzbiera viac prostriedkov, včelnice by mohli vzniknúť ešte v jednom alebo dvoch mestách.