Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

V Podhorí už začali páleničiarsku sezónu

Na snímke interiér pálenice v obci Podhorie 13. novembra 2015. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Prvý liter v pálenici, ktorá však pôvodne patrila pod štátny závod Fatra, vypálili v roku 1972.

Podhorie 14. novembra (TASR) - Páleničiarsku sezónu už začali aj v pálenici v obci Podhorie pri Banskej Štiavnici. Podľa Václava Luptáka na jej začiatku nosia ľudia najmä ovocný kvas z hrušiek a sliviek, neskôr pribudne aj z jabĺk. "Tento rok je to zatiaľ slabé, bolo menej ovocia," hovorí o začiatku sezóny.

Do obecnej pálenice chodia podľa jeho slov nielen miestni, ale aj ľudia z okolia Banskej Štiavnice, Žiaru nad Hronom či Kremnice. Sezóna tu zvyčajne trvá do marca, niekedy aj dlhšie, závisí od úrody. "U nás to funguje tak, že ten, kto chce páliť, si musí k tomu doniesť aj drevo. Donesie si kvas a na jeden kotol približne dve vrecia dreva," dodal Lupták.

Podľa starostky Podhoria Dany Lóžiovej nie je dedinská pálenica vysoko zisková, avšak aj napriek tomu je rada, že ju v dedine majú. "Po odpočítaní toho, že musíme zaplatiť daň z alkoholu, mzdu ľuďom, ktorí tam pracujú a tiež nejakých investícií, ktoré sú tam potrebné, tak zisk pri dobrom roku je zhruba 3000 eur," podotkla s tým, že v horšom prípade to býva aj 500 - 600 eur.

Aj v tomto roku do nej investovali, vymenili okná a podlahy, priestory vymaľovali. "Dali sme jej nový šat a zlepšili hygienický štandard," dodala Lóžiová. Plány s ňou má aj do budúcnosti. "Ak by sa dala z nejakých programov zaobstarať sušička či nejaký lis na ovocie, tak by sme tam mohli vytvoriť aj pracovné miesta," dodala.

Pálenica Podhorčan bola podľa jej slov postavená ešte v 70. rokoch minulého storočia nadšencami. Prvý liter v pálenici, ktorá však pôvodne patrila pod štátny závod Fatra, vypálili v roku 1972.