Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V žiarskych rómskych lokalitách budú pôsobiť občianske hliadky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Žiar nad Hronom 14. októbra (TASR) – Už o niekoľko dní by mali v rómskych lokalitách v Žiari nad Hronom pôsobiť rómske občianske hliadky. Projekt, ktorý potrvá do 30. septembra 2015, podporila Implementačná agentúra pre Operačný program Zamestnanosť a sociálna inklúzia.

"Boli už podpísané pracovné zmluvy so šiestimi rómskymi pracovníkmi, ktorí vzišli z výberového konania. Ich úlohou bude pracovať s komunitou v oblastiach, najmä v osade Kortína, v ktorých nepôsobia terénni sociálni pracovníci," uviedol na dnešnom stretnutí s novinármi primátor mesta Peter Antal. Podľa jeho slov sa mesto snaží pôsobiť v tejto oblasti už niekoľko rokov, aby bol však stav udržateľný, potrebuje práve takýchto pracovníkov.



Dvojčlenné hliadky
Občianske hliadky budú v terénne pôsobiť od 6.00 do 22.00 h. Hliadka bude vždy pozostávať z dvoch členov, k dispozícii bude mať služobný telefón a bude viditeľne označená. V súčasnosti podľa primátora prebiehajú verejné obstarávania na ich vybavenie, členovia v týchto dňoch absolvujú potrebné školenia, po ktorých už bude nasledovať práca v terénne.

Keďže hliadky budú pôsobiť v rómskej komunite, jedným z výberových kritérií bola aj znalosť rómskeho jazyka a obyvateľov tejto komunity či akceptácia z ich strany. "Všetci, ktorí boli vybraní, poznajú lokalitu, obyvateľov a pochádzajú z tejto komunity," podotkla autorka projektu Miriam Mezeiová.

Jedným z nich je aj 23-ročný Valér Šarközi. Podľa jeho slov neočakáva pri pôsobení hliadok väčšie problémy, keďže ich členovia pochádzajú z tejto komunity a väčšinou sa všetci poznajú. "Na základe toho, že som Róm, ma ľudia inak zoberú a inak budú brať môj názor, lebo budú vedieť, že im nechcem ublížiť, ale ukázať správnu cestu," podotkol. Skúsenosti s podobnou prácou zatiaľ nemá, za najväčšie problémy v miestnych osadách považuje najmä fetovanie detí, záškoláctvo či nelegálne skládky odpadov.

Zamerajú sa aj na záškoláctvo
Aj podľa primátora je dôležité, aby sa hliadky zamerali najmä na mládež a deti a upozorňovali na negatívne javy ako je záškoláctvo, či fetovanie, ktoré je v osade problémom. Spolupracovať budú nielen s mestskými a štátnymi policajtmi, ale aj komunitnými pracovníkmi. "Myslím, že takýmito malými krokmi a takouto prácou s komunitou dokážeme znovu vrátiť stav, ktorý tu bol pred niekoľkými rokmi," dodal v tejto súvislosti Antal.

Celý projekt pozitívne hodnotí aj Maroš Balog z regionálnej kancelárie Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity v Banskej Bystrici. Na dnešnej tlačovej konferencii vyzdvihol najmä fakt, že mesto na projekt využilo prostriedky z európskych zdrojov. "V Žiari nad Hronom je niečo cez 1300 Rómov a tých problematických je asi 400. Tým chcem povedať, že nie všetci Rómovia potrebujú pomoc a to, aby na nich dávali pozor občianske hliadky. Práve menšia komunita nachádzajúca sa v lokalite pod Kortínou potrebuje pozitívne vzory," podotkol Balog.