Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Vartovku spomínajú prvý raz vojaci pri porade pred 450 rokmi

Krupinská Vartovka na vrchu Stražavár má už 450 rokov. Je z nej nádherný výhľad nie len na samotné mesto Krupina, ale aj na na značnú časť Štiavnických vrchov a Krupinskú vrchovinu. Foto: TASR/Jozef Poliak

Vartovka prestala plniť úlohu začiatkom 18. storočia, postupne pustla.

Krupina 11. júla (TASR) - Jedna z najstarších rozhľadní na Slovensku stojí nad mestom Krupina. Vartovka však bola pôvodne postavená ako strážna veža na ochranu pred tureckými nájazdmi. Archívy uvádzajú, že vyrástla okolo roku 1564. Tento rok by teda mala už 450 rokov.

"Tento údaj vychádza z dochovaných písomností z vojenskej porady z roku 1564, ktorá sa konala v Banskej Štiavnici," hovorí historik Múzea A. Sládkoviča v Krupine Miroslav Lukáč. Velitelia, ktorí vymýšľali ako zabrániť prieniku Turkov na horný Hont, spomínajú tiež strážnu vežu Vartovku na krupinskom vrchu Stražavár. Lukáč si myslí, že bola postavená nie dlho pred tým.

Krupinská Vartovka svoj tvar dodnes skoro vôbec nezmenila. Je štvorcového pôdorysu s kamennými konzolami a drevenou ochodzou, vysoká približne 13 metrov. Je z nej prekrásny výhľad nielen na okresné mesto pod ňou, ale vidieť odtiaľ aj Sitno, Štiavnické Vrchy a Krupinskú planinu, ale aj neďaleký hrad v Brovíku. Pri dobrom počasí možno dovidieť aj na vrchy v severnom Maďarsku.

Vartovka prestala plniť úlohu začiatkom 18. storočia, postupne pustla. Podarilo sa ju obnoviť až v druhej polovici 20. storočia. Naposledy sa drevená časť strechy a ochodze menili pred asi 50 rokmi. Dodnes je však celkovo veľmi zachovalá a slúži obyvateľom i návštevníkom mesta na rodinné výlety.