Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Včelnica Včelí kRaj v Liešnici ponúka jedlo z opelených surovín

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Poliak

Návštevníci kokavskej včelnice mohli doslova nazrieť do kuchyne združenia, skamarátiť sa s členmi a prispieť na ich aktivity dobrovoľným príspevkom.

Kokava nad Rimavicou 21. mája (TASR) - Výnimočné jedlá čakajú dnes návštevníkov pop-up reštaurácie vo Vzdelávacej včelnici Včelí kRaj v Liešnici pri Kokave nad Rimavicou (okres Poltár). Menu v nej servírujú včelári a dobrovoľníci Miestnej akčnej skupiny MALOHONT.

Ako pre TASR uviedla projektová koordinátorka portálu Dobrá krajina Zuzana Schaleková, toto podujatie je súčasťou celosvetovej akcie Restaurant Day. Na Slovensku sa ho zúčastňuje celkom 14 neziskových organizácií, ktoré hľadajú podporovateľov práve na tomto portáli.

Návštevníci kokavskej včelnice budú môcť doslova nazrieť do kuchyne združenia, skamarátiť sa s členmi a prispieť na ich aktivity dobrovoľným príspevkom.

Menu je zostavené vskutku netradične. Návštevníci budú môcť porovnať ako chutí jedlo zo surovín, ktoré opelili hmyzí pomocníci a také, ku ktorému neprispeli. V prvom prípade sa bude podávať medovina, domáci jogurt s medom a peľom a medovou sušienkou, grilovaný encián s medom a orechmi, cviklovo-mrkvový šalát s kozím syrom a medovo-horčicovým dresingom a ako dezert medovo-levanduľové koláčiky. Labužníci budú môcť jedlo zapiť medovo-citrónovou limonádou či ľadovými čajmi s medom.

Ovsené vločky s orechmi, varená pšenica s ražou a pramenistá voda sa bude podávať ako menu, ktoré vzniklo zo surovín bez opelenia.

„Chceme, aby si ľudia uvedomovali nezastupiteľný význam včiel pre krajinu aj náš jedálny lístok. Najjednoduchšie a najjasnejšie na to ukážeme práve cez jedlo. Ako sa hovorí, sýty hladnému neverí alebo trochu pozmenený výrok klasika vraví, že až keď máme plné bruchá, môžeme vnímať prírodu,“ uviedol riaditeľ združenia Včelí kRaj Dávid Turčáni.

Pre všetkých návštevníkov reštaurácie je navyše pripravený zaujímavý sprievodný program. Vďaka ukážke medobrania na vlastné oči uvidia, ako med vzniká a ako sa získava. Pripravená je prednáška o význame opeľovačov a presklený úľ, vďaka ktorému návštevníci spoznajú, kto býva v úli a aké má úlohy.

Restaurant Day vznikol vo fínskych Helsinkách v roku 2011 a odvtedy sa koná v 60 krajinách na celom svete. Každoročne sa do neho zapájajú tisícky jednodňových reštaurácií po celom svete. Jednodňovú pop-up reštauráciu si môže otvoriť každý, kto má chuť. Stačí si vybrať originálne miesto a chcieť sa pochváliť chutným jedlom.

Reštaurácie fungujú na báze dobrovoľného príspevku – zaplať koľko chceš. V prípade neziskoviek ľudia budú môcť ochutnať niektoré z ich špecialít, a zároveň podporiť ich aktivity, ktorými menia veci na Slovensku k lepšiemu. Ďalšie jednodňové pop-up reštaurácie sa otvoria v Bratislave, Prešove, Trenčíne, Malackách a vo Vinodole.

Portál DobraKrajina.sk spravuje Nadácia Pontis od roku 2009 s cieľom rozvíjať individuálne darcovstvo. "Každý rok dávame bezplatnú možnosť využívať portál približne 60 neziskovým organizáciám z celého Slovenska," podotkla Schaleková. Od vzniku portálu sa podarilo vyzbierať vyše 460.000 eur a zapojiť viac ako 2900 darcov.