Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Vedenie Potravín Kačka rokovalo s odbormi, k dohode nedospeli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Terajšej situácii predchádzalo zrušenie niekoľkých desiatok obchodov v menších dedinách regiónu Novohrad, ku ktorému došlo na jar a v lete.

Lučenec 30. septembra (TASR) – Vedenie Potravín Kačka v pondelok rokovalo s odbormi o hromadnom prepúšťaní v súvislosti s nedávnym vyhlásením konkurzu. Ako o tom v tejto súvislosti informovala TASR zástupkyňa odborov Simona Stieranková, k dohode nedospeli a rokovanie situáciu nijako neposunulo želaným smerom.

„Vyzeralo to asi tak, že zamestnávateľ nám predložil zoznam zamestnancov, rozhodnutie o organizačnej zmene a jeden dokument, kde boli vyňaté niektoré individuálne pozície alebo celé oddelenia, ktorých sa hromadné prepúšťanie zatiaľ nemá dotknúť, keďže sú ‚strategického‘ významu,“ priblížila Stieranková s tým, že iné dokumenty či dôvody hromadného prepúšťania im neboli poskytnuté.

Dodala, že zápis o rokovaní teraz musí zamestnávateľ doručiť úradu práce. „Od jeho doručenia začne plynúť jednomesačná lehota. Po jej uplynutí sa môžu skončiť pracovné pomery. Čiže zamestnanci budú v tejto neistote ešte viac ako mesiac,“ zdôraznila Stieranková.

To, že zamestnanci zatiaľ nie sú prepustení, podľa nej spôsobuje ľuďom problémy. „Sú držaní na prekážkach v práci, s čím sú však spojené komplikácie, lebo sú zamestnaní, ale nemajú mzdu za september a časť mzdy za august. Keďže nemajú ukončený pracovný pomer, nemôžu sa evidovať na úrade práce a čerpať sociálne dávky. Zostávajú teda bez akéhokoľvek príjmu,“ vysvetlila Stieranková, podľa ktorej neukončenie pracovného pomeru môže spôsobiť komplikácie aj pri hľadaní zamestnania u potenciálnych investorov, ktorí by sieť Kačka prebrali.

Za najprijateľnejšie riešenie vzniknutej situácie považuje doplatenie augustových miezd zamestnávateľom a ukončenie pracovných pomerov dohodou po uplynutí spomínanej mesačnej lehoty s tým, že zamestnávateľ sa zrušuje.

TASR požiadala o stanovisko aj vedenie Potravín Kačka, ktoré na otázky zatiaľ neodpovedalo.

Terajšej situácii predchádzalo zrušenie niekoľkých desiatok obchodov v menších dedinách regiónu Novohrad, ku ktorému došlo na jar a v lete. Ako vtedy pre TASR uviedol generálny riaditeľ CBA Slovakia (Potraviny Kačka) Wieslaw Chlebuš, analýza pri zmene obchodnej stratégie ukázala, že časť z nich nie je možné efektívne centrálne prevádzkovať. Tieto predajne preto podľa jeho slov uzatvorili a snažili sa osloviť miestnych podnikateľov a mestá i obce, aby ich prevzali v podobe franšízy.