Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Pri Veľkom Poli sa pohybuje medvedia rodina, môže byť nebezpečná

Fotka medvedej rodiny z fotopasce. Foto: velkepole.sk

Medvede sa podarilo zachytiť na fotopasci vo Veľkom Poli – Mešter – Cígerov jarok. Starosta František Demeter sa preto rozhodol, že na nich ľudí upozorní aj na internetovej stránke.

Veľké Pole 17. októbra (TASR) - V katastri Veľkého Pola sa pohybujú štyri medvede. Keďže ide o medvedicu s tromi mláďatami, miestna samospráva upozorňuje, že pri stretnutí môžu byť zvlášť nebezpečné.

Medvede sa podarilo zachytiť na fotopasci vo Veľkom Poli – Mešter – Cígerov jarok. Starosta František Demeter sa preto rozhodol, že na nich ľudí upozorní aj na internetovej stránke. "Veľa ľudí, chodilo na hríby, zbierať maliny, černice, čučoriedky, a preto som ich chcel varovať," podotkol.

Medvede sú podľa jeho slov v revíri stále, aj keď sa už nepohybujú na mieste, kde boli nafotené. "Prešli približne štyri - päť kilometrov a sú v ďalšej časti, ktorá je blízko osadlosti chatárov," vysvetlil s tým, že od centra dediny je to vzdialené približne šesť kilometrov.

Výstraha na obecnej stránke Veľkého Poľa.
Foto: velkepole.sk
Starostovi, ktorý je členom poľovníckeho združenia, sa ich podarilo zamerať na kŕmení. Podľa jeho slov ich však videl aj pastier, ktorý v tejto oblasti pasie dobytok.

Takýto výskyt medveďov nie je podľa Demetera pre túto oblasť tradičný. "Prechádzajú nám síce medvede cez kataster, ale je to ojedinelé. Posledné dva roky sú už však medvede dosť blízko pri obydliach," dodal.