Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Vianočnú poštu v Lučenci obohatia aj netradičné drevené pohľadnice

Na snímke unikátna drevená vianočná pohľadnica Foto: TASR/Novohradské múzeum a galéria v Lučenci

Na pripravené drevo svoje odkazy písali a kreslili rôznymi technikami.

Lučenec 22. decembra (TASR) - Unikátne drevené vianočné pohľadnice vyrábali v nedeľu v Novohradskom múzeu a galérii v Lučenci. Ako pre TASR povedala koordinátorka tvorivých dielní Emília Mázorová, takýmto spôsobom si pripomenuli 100. výročie vypuknutia 1. svetovej vojny.

Vyskúšať si výrobu drevených pohľadníc prišlo do Lučenca približne 15 ľudí. Na pripravené drevo svoje odkazy písali a kreslili rôznymi technikami. Využívali voskové farby, klasické pastelky i obyčajné ceruzky. "Počas vojny bol papier nedostatkovým materiálom. Vojaci v čase Vianoc mysleli na svojich blízkych a snažili sa im aspoň nejakým spôsobom odkázať, že hoci nebudú pri vianočnom stole, v duchu zostávajú v kruhu rodiny. Papier teda nahradili drevom, ktoré sa snažili vyhladiť a keďže im to pošta uznala, posielali takéto unikátne pohľadnice," povedala Mázorová.

Pri príprave materiálu pre dnešnú tvorivú dielňu museli organizátori vyriešiť viaceré technické problémy. Drevo na pohľadnice musí byť totiž suché. Aby sa s ním dalo dobre pracovať, muselo schnúť minimálne dva roky. "My sme totiž pre záujemcov vybavili možnosť, že tieto svoje pohľadnice môžu skutočne odoslať poštou. Nie všetky výtvory budeme takto posielať, pretože niektorí si ich nechali a chcú ich darovať priamo. Dnes však odnesiem na poštu niekoľko diel a sme dohodnutí tak, že v rámci Lučenca to pošta do 24. decembra skutočne doručí," dodala organizátorka podujatia.