Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Vo zvolenskej MHD môžu ľudia využívať 30- a 90-dňové lístky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Predplatený časový lístok na 30 dní stojí 19 eur, za 90-dňový cestujúci zaplatia 54 eur. Jeho kúpa sa teda oplatí najmä ľuďom, ktorí MHD využívajú pravidelne.

Zvolen 7. januára (TASR) - Ľudia využívajúci služby zvolenskej mestskej hromadnej dopravy (MHD) môžu od začiatku tohto roka využiť nový druh predplatených lístkov. Cestovať s nimi možno bez obmedzenia počtu jázd, platia 30, respektíve 90 dní.

"Snažíme sa spopularizovať mestskú hromadnú dopravu a tiež oceniť ľudí, ktorí ju pravidelne využívajú. Je predpoklad, že pri kúpe časového lístka môžu mesačne ušetriť niekoľko eur," povedala k novinke primátorka mesta Lenka Balkovičová.

Masívnejšie využívanie MHD môže samospráve pomôcť aj pri riešení problému preplnených ciest, parkovísk či pomôcť životnému prostrediu. "Popri snahe o rozvoj cyklodopravy je to ďalšie riešenie, ktoré by mohlo v budúcnosti výrazne pomôcť nášmu mestu," dodala zvolenská primátorka.

Predplatený časový lístok na 30 dní stojí 19 eur, za 90-dňový cestujúci zaplatia 54 eur. Jeho kúpa sa teda oplatí najmä ľuďom, ktorí MHD využívajú pravidelne, tiež tým, ktorí musia jeden alebo viackrát prestupovať. S časovým lístkom môžu počas celej doby jeho platnosti cestovať bez obmedzenia.

Cestujúci k vybaveniu časového lístka potrebujú iba platný doklad totožnosti a platnú občiansku kartu. Vydajú mu ho v Dopravnej kancelárii na zvolenskej autobusovej stanici. Popri novinke ostávajú v platnosti aj pôvodné jednorazové či zľavnené lístky. Ľudia si tak môžu vybrať ten spôsob úhrady cestovného, ktorý je pre nich najprijateľnejší.

"Pri vstupe do autobusu si cestujúci z nainštalovaného zariadenia vytlačí evidenčný lístok, ktorým sa preukáže pred prípadnou dopravnou kontrolou. V prípade, že počas svojej cesty prestupuje, v ďalšom autobuse si vytlačí nový evidenčný lístok," uviedol k praktickým krokom generálny riaditeľ Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Zvolen Anton Mazán.

Časové lístky sú výhodné nielen pre mesto, ale aj pre poskytovateľa dopravných služieb. Aj na základe ich používania získa prepravca prehľad, ako sú využívané jednotlivé linky, čo môže postupne viesť k zvýšeniu efektivity spojov.