Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Močiari je najvyššie položený trvale obsadený útvar Ozbrojených síl

Podľa hovorkyne ministerstva obrany Martiny Ballekovej ide o jednotku Brigády velenia riadenia a prieskumu Vzdušných síl OS SR.

Močiar 1. augusta (TASR) - Vojenský útvar v katastri obce Močiar je najvyššie položeným trvalo obsadeným pracoviskom celých Ozbrojených síl (OS) SR. Podľa hovorkyne ministerstva obrany Martiny Ballekovej ide o jednotku Brigády velenia riadenia a prieskumu Vzdušných síl OS SR.

Starostka Močiara Adriana Vančová si spoluprácu s vojenským útvarom pochvaľuje. "Poskytujeme im multifunkčné ihrisko, ktoré oni využívajú v rámci telesnej výchovy, chodia si naň zahrať futbal a podobne. Oni nám zase pomáhajú tak, že majú cestu hore na vojenský útvar, ktorú využívajú aj naši občania a ministerstvo obrany poskytuje finančné prostriedky na rekonštrukciu," podotkla s tým, že tento rok ju zrekonštruovali. Útvar sa nachádza približne 1,5 kilometra nad obcou. Cesta je tak prínosom aj pre miestnych, ktorí ju využívajú ako prístupovú kominukáciu k poliam, pričom obec sa nemusí starať ani o jej zimnú držbu.

Prítomnosť vojakov si však starostka pochvaľuje aj v inej rovine. "Nedávno mali Deň otvorených dverí, tak boli hore naše deti. Naopak, prídu aj oni, keď máme napríklad oslavy MDD, tak vo svojom voľnom čase prídu aj so svojimi rodinami a podobne," povedala Vančová. Obec, našťastie, zatiaľ podľa jej slov nepostihla vážnejšia mimoriadna situácia, keď by bola odkázaná na profesionálnu pomoc vojakov.

Príslušníci roty kedysi v dedine aj bývali. Bytovka, ktorá sa tam nachádza, bola kedysi vojenská. "Boli tam vojenské byty, až v roku 1999 to prešlo na obec, pretože im postavili novú bytovku na Drieňovej v Banskej Štiavnici," informovala starostka s tým, že sa tam nachádza 12 bytov, ktoré sú dnes všetky obývané.

Priestory roty rádiolokačného prieskumu Močiar sa nachádzajú v Štiavnických vrchoch. Jeho zabezpečovacia časť je v nadmorskej výške okolo 730 metrov nad morom a bojová vo výške 792 metrov. Ako uvádza ministerstvo, rota zabezpečuje nepretržitý rádiolokačný prieskum vzdušného priestoru Slovenska a plní úlohy v rámci NATINADS.