Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

VYHNE: Kostol zdobí počas sviatkov unikátny betlehem z 19. storočia

Na snímke maľovaný betlehem z 19. storočia v kostole sv. Michala vo Vyhniach 25. decembra 2015. Foto: TASR/Jana Vodnákova

Kostol sv. Michala vo Vyhniach je národnou kultúrnou pamiatkou.

Vyhne 25. decembra (TASR) - Kostol sv. Michala vo Vyhniach zdobí počas vianočných sviatkov jedinečný betlehem pochádzajúci z 19. storočia. "Prvýkrát bol tento betlehem vystavený na prelome rokov 1875 až 1876. Ide o Betlehem, ktorý je z papiera, podlepený lepenkou a vystužený drevenými lištami. Má netradičné umiestnenie nad bohostánkom. Betlehem pochádza tu z Vyhní, jeho autorom je Franek Gašpar. Jeho meno je zaznamenané na ručne písanom štítku, ktorý sa nachádza na rubovej strane figúry svätej rodiny," priblížil miestny farár Peter Križan. Betlehem o rozmere približne 4 x 2 metre obsahuje 33 figúr, medzi ktorými nechýbajú králi či pastieri.

Unikátny betlehem sa podarilo v uplynulých rokoch zrekonštruovať. "Keďže je betlehem z kartónu, časom podliehal rôznym narušeniam. Niektorým figúrkam už chýbala nejaká časť tela alebo dary, čo držali. Bolo to dosť narušené," poznamenal Križan. Do rekonštrukcie sa podľa jeho slov pustila jedna z farníčok Lucia Urblíková, ktorá v českom Litomyšli študuje reštaurátorstvo listín. "V priebehu asi dvoch rokov sa jej podarilo figúrku po figúrke zrekonštruovať," dodal Križan.

Betlehemu venujú aj patričnú starostlivosť. Počas roka sú jednotlivé figúrky uložené v samostatných puzdrách poukladaných v regáli. "Tento rok sme dokonca dali chlapom čo ho inštalovali biele bavlnené rukavice," dodal Križan s tým, že opatrným zaobchádzaním ho chcú čo najviac uchrániť.



Kostol sv. Michala vo Vyhniach je národnou kultúrnou pamiatkou. "Ide o banícky kostol, ktorý bol postavený ešte v roku 1776, o tri roky neskôr bol posvätený," dodal miestny farár. V uplynulých rokoch sa podarilo farnosti zrekonštruovať oltár sv. Michala, renováciu by však podľa Križana potrebovali aj bočné oltáre, historická kazateľnica či sochy anjelov, ktoré sú umiestnené pred bohostánkom.