Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

Výstava D. Koroncziho hovorí o mýtoch v slovensko-maďarskej minulosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Inštalácia diel cez viaceré umelecké stratégie a výtvarné médiá, ako je fotografia, video, inštalácia, text, predstavujú autorovu i našu stále diskutabilnú pôvodnosť -"slovenskosť", "maďarskosť".

Rimavská Sobota 1. novembra (TASR) - Výstavu Dávida Koroncziho s názvom Kde bolo, tam bolo / Egyszer volt, hol nem volt, sprístupnili v týchto dňoch v Mestskej galérii v Rimavskej Sobote. Výstava predstavuje zdanlivo detsky nevinné zahĺbenie sa do kníh, ktoré hovoria dvoma jazykmi o našej často mýtizovanej a nevyhnutne zjednodušovanej až romantizovanej spoločnej minulosti, ktorú si dokážeme jednostranne brať za príklad túžob našej súčasnosti.

Inštalácia diel cez viaceré umelecké stratégie a výtvarné médiá, ako je fotografia, video, inštalácia, text, predstavujú autorovu i našu stále diskutabilnú pôvodnosť -"slovenskosť", "maďarskosť". Podľa kurátora Juraja Gábora, autor sa najprv rozhodol spoznať svoju identitu, skrz "orálnu knižnicu príbehov", názorov svojich rodinných príslušníkov, ako podklad pre pochopenie vnímania vlastnej pocitovej príslušnosti. Neskôr ich v tvorivom procese prípravy výstavy konfrontoval s napísanou, publikovanou históriou.

Na to, aby sa mohla výstava čítať spolu s jej zostavovateľmi, je potrebné poznať v prvom rade jazyk. Založená je totiž prevažne na výpiskoch z umelcovej dočasnej knižnice, ktorú sa v priebehu rokov pokúša stále viac a viac "nestranne" dvojjazyčne čítať. Napriek snahe objektivizovať identitu prečítanými historicko-vedeckými knihami, z nich subjektívne vyberá, vypisuje fragmenty, aby podnietil návštevníkov k autoreflexii uvažovania o zmysle genézy pôvodu, o hodnovernosti zdrojov i pisateľoch historických faktov.

Výstavu si návštevníci Mestskej galérie v R. Sobote môžu pozrieť do 4. decembra 2015.