Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici sa stretli chovatelia mačiek z takmer celej Európy

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Kým v minulosti boli mačky súčasťou domácností najmä vďaka svojim loveckým schopnostiam, tak dnes ich majitelia chovajú najmä ako domácich spoločníkov.

Banská Bystrica 18. októbra (TASR) - Chovatelia mačiek z takmer celej Európy dnes prezentujú svoje chovateľské úspechy na 11. Medzinárodnej výstave mačiek v Banskej Bystrici. Ako TASR povedala riaditeľka výstavy Marcela Adamcová, pozornosť návštevníkov pútajú najmä mačky plemena maine coon, ktoré patria medzi najväčšie na svete, ale aj orientálne mačky sphynx, ktoré sú bez srsti.

Medzinárodná výstava mačiek v Banskej Bystrici je podobne, ako predchádzajúcich šesť rokov, rozdelená na dve samostatné výstavy počas celého víkendu. "Hlavného víťaza dnešnej súťaže spoznáme až večer. Máme tu prítomnú aj víťazku škandinávskej súťaže, ktorá je ekvivalentom svetovej výstavy a predpokladáme, že bude mať úspech aj u nás. Výstava je ale špecifická aj svojou vlastnou súťažou o najkrajší chovný pár a najúspešnejšieho chovateľa výstavy," povedala Adamcová.

Kým v minulosti boli mačky súčasťou domácností najmä vďaka svojim loveckým schopnostiam a ľudia ich využívali ako biologickú ochranu pred hlodavcami, dnes ich majitelia chovajú najmä ako domácich spoločníkov. "Dovolím si povedať, že mačky, ktoré sú tu dnes vystavované, už vôbec nelovia. Dalo by sa povedať, že dnes sú takými strážcami duše. Ľudia, ktorí chcú mať spoločnosť, ich neraz uprednostňujú aj pred psami, najmä pre ich menšie nároky. Výber plemien je naozaj najmä vecou vkusu. Kým v minulosti boli veľmi obľúbené perzské mačky, dnes sú na ústupe. Veľa ľudí sa orientuje na bezsrsté orientálne mačky sphynx, no tie majú pre svoj vzhľad aj hodne neprajníkov. Je to naozaj o vkuse každého chovateľa. A aj keď sú mačky špecifické svojimi prejavmi, chovateľovi sa za jeho starostlivosťou vedia odmeniť skutočnou priazňou," dodala riaditeľka súťaže.