Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Za zachovanie röntgenu v Kremnici sa podpísalo takmer 1600 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Adriána Antošková

Ukončenie jeho prevádzky obhajuje vedenie žiarskej nemocnice Svet zdravia tým, že oveľa kvalitnejšiu úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti zabezpečí pacientom v neďalekom Žiari nad Hronom.

Kremnica 6. augusta (TASR) - Takmer 1600 ľudí z Kremnice a okolia sa podpísalo pod petíciu za zachovanie röntgenového pracoviska, ktoré bolo v kremnickej poliklinike v priebehu mája tohto roka zrušené. Ukončenie jeho prevádzky obhajuje vedenie žiarskej nemocnice Svet zdravia niekoľkými skutočnosťami a tvrdí, že oveľa kvalitnejšiu úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti zabezpečí pacientom v neďalekom Žiari nad Hronom.

Podľa PR manažéra spoločnosti Svet zdravia Tomáš Kráľ tak nemocnica spravila na základe troch kľúčových dôvodov. Rádiologický technik, ktorý plne zabezpečoval prevádzku pracoviska, odišiel do dôchodku a nemocnica reálne nemá zaňho náhradu. Analógový röntgenový prístroj, vyrobený v 70. rokoch minulého storočia, dnes už nespĺňa moderné štandardy v oblasti nízkej radiačnej záťaže a zobrazovacej kvality.

Navyše od začiatku roka 2015 bolo priemerne vybavených iba desať výkonov za deň (sedem pacientov denne). "Na porovnanie nemocnica v Žiari nad Hronom spraví denne približne 270 výkonov (200 pacientov denne) a nemocnica v Banskej Štiavnici 40 výkonov (30 pacientov denne)," vysvetlil Kráľ s tým, že sa tak rozhodli poskytovať týmto pacientom kvalitnejšiu rádiodiagnostiku v žiarskej nemocnici. Tunajšie oddelenie je totiž plne digitalizované, moderné prístroje typu röntgen, CT alebo mamograf dosahujú oveľa nižšie radiačné zaťaženie pre pacienta a vďaka kvalitnejším zobrazovacím schopnostiach lekári dokážu stanoviť presnejšiu diagnózu. Navyše nemocnica poskytuje v pracovných dňoch všetkým pacientom z tohto regiónu bezplatnú dopravnú zdravotnú službu.

Iniciátorom petície a ľuďom, ktorí sa pod ňu podpísali, sa však takéto riešenie nepáči. Tvrdia, že zrušením pracoviska sa výrazne zníži kvalita zdravotníckych služieb v meste. Miestnu polikliniku totiž využívajú na všetky základné zdravotnícke ambulantné služby: všeobecné, stomatologické, chirurgické a aj interné. "Možnosť operatívneho snímkovania je dôležitá najmä pre stomatologické a chirurgické výkony, ale nepochybne pomáha aj všeobecným lekárom a internistom pri ich práci," uvádza sa v petícii, ktorú jej iniciátori doručili aj vedeniu nemocnice.

„Celému tímu nemocnice úprimne záleží na všetkých jej pacientoch bez ohľadu na mesto alebo na obec, odkiaľ pochádzajú. Ich názor nám, prirodzene, nie je ľahostajný. V tomto prípade však neplatí, že bližšie je aj lepšie. Sme presvedčení, že takto zabezpečená zdravotná starostlivosť dosahuje oveľa kvalitnejšiu úroveň a je jednoznačne lepšou voľbou pre všetkých našich pacientov,“ uviedla riaditeľka nemocnice Eva Páleníková.

Snahy o obnovenie pracoviska podporuje podľa jedného z iniciátorov petície Milana Rybárskeho aj kremnická samospráva. Tej dokonca nemocnica navrhla, že dá prístroj do prenájmu za symbolickú sumu. „Ak by však samotné mesto malo záujem udržať prevádzku starého röntgenového pracoviska v Kremnici za každú cenu a našlo by odborne spôsobilého prevádzkovateľa, nemocnica je ochotná postúpiť kompletné technické vybavenie a zázemie za jedno euro,“ dodala Páleníková.

Primátor Alexander Ferenčík v tejto súvislosti potvrdil, že samospráva aktívne hľadá východisko, ako túto situáciu vyriešiť, a možnosti, ako pracovisko v miestnej poliklinike znovu obnoviť. O konkrétnych krokoch však zatiaľ nechcel hovoriť, nakoľko je to podľa jeho slov predčasné.