Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Začiatok sezóny na Pustom hrade priniesol nález meča zo 14. storočia

Pustý hrad, archívne foto Foto: TASR/Jozef Poliak

Záchranné práce sú tento rok zamerané aj na poslednú nerekonštruovanú – západnú stenu veže Dolného hradu a priľahlú časť opevnenia Dolného hradu

Zvolen 23. júla (TASR) - Nález kompletne zachovaného jednosečného meča s drevenou rukoväťou zo 14. storočia prekvapil hneď na úvod sezóny archeológov pri výskume stredovekej cisterny na Pustom hrade nad Zvolenom. Na hradnom komplexe sa od začiatku júna uskutočňuje archeologický výskum, na ktorom sa aktuálne podieľa celkom 60 ľudí, odborníkov, nezamestnaných i študentov zo strednej Európy.

"Okrem meča sme na dne cisterny našli aj pôvodnú drevenú konštrukciu, ktorá tvorila nejaký systém počas funkcie cisterny, a tiež časti nábytku, celý džbán zo 14. storočia a ďalšie," povedal TASR vedúci archeologického výskumu Ján Beljak.

Výskum hradnej cisterny na Hornom Pustom hrade je jedným z technicky najnáročnejších na Slovensku. Hĺbka cisterny dosahovala pred výskumom osem metrov, dnes je po dvoch týždňoch bádania už o meter hlbšia. "Okrem neuveriteľného tepla zápasíme aj s vodou, ktorú z dna nádrže neustále odčerpávame," pripomenul Beljak.

Archeológovia na základe geofyzikálneho merania v roku 2011 predpokladajú dva metre hrubú vrstvu archeologických nálezových situácií, ktoré treba preskúmať a z cisterny vyzdvihnúť. Táto hĺbka sa v mieste jamy pre čerpadlo už potvrdila. Plochu cisterny tvorí pritom takmer štvorec s rozmermi takmer 7 x 7 metrov. Mimoriadne náročné je tiež vyberanie veľkých kamenných článkov zo skúmaného priestoru cisterny na úroveň nádvoria, teda do výšky osem až desať metrov.

Záchranné práce sú tento rok zamerané aj na poslednú nerekonštruovanú – západnú stenu veže Dolného hradu a priľahlú časť opevnenia Dolného hradu, teda na jedny z najcennejších objektov stredovekej hradnej architektúry na Slovensku.

Archeológovia získali na výskum dotáciu z Ministerstva kultúry SR v rámci programu Obnovme si svoj dom. Hlavným donátorom výskumu a pamiatkovej obnovy je už 24 sezón mesto Zvolen.

Ďalšia skupina sa aktuálne podieľa aj na výskume a workshopoch na hrádku Peťuša v katastri Ostrej Lúky, ktorá tiež získala dotáciu z Ministerstva kultúry SR. Aj tu sa študenti v rámci Medzinárodnej letnej školy archeológie Katedry archeológie Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a Archeologického ústavu SAV zúčastňujú na výskume vrcholnostredovekého hrádku.