Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Zasadnutie krajských poslancov sa nekonalo, lebo neprišiel M. Kotleba

Na snímke Marian Kotleba, archívne foto Foto: TASR/Dušan Hein

Predsedovi BBSK v tom zabránili nečakané súkromné dôvody, ktoré sa týkajú zdravotného stavu jeho matky.

Banská Bystrica 7. augusta (TASR) – Dnešné zasadnutie Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa neuskutočnilo, pretože predseda BBSK Marian Kotleba neprišiel na rokovanie. Poslanci však trvali na jeho účasti.

Ako pre TASR vysvetlil riaditeľ Úradu BBSK Milan Uhrík, predsedovi BBSK v tom zabránili nečakané súkromné dôvody, ktoré sa týkajú zdravotného stavu jeho matky.

"Pán predseda ešte vo štvrtok (6.8.) všetko zariadil tak, aby sa zasadnutie mohlo konať. Vedením 20. zasadnutia zastupiteľstva BBSK poveril člena poslaneckého zboru Jozefa Šimka," konštatoval Uhrík s tým, že poslancom nebránilo nič v rokovaní, preto je nepochopiteľné, že sa takto rozhodli. Poslanecký zbor bol totiž uznášaniaschopný a ako dodal Uhrík, predseda BBSK nemá ani hlasovacie právo.

Krajský poslanec Šimko pre TASR potvrdil, že Kotleba ho ešte vo štvrtok požiadal o vedenie schôdze. "Schôdzu som otvoril, ale poslanci väčšinou hlasov neodsúhlasili program, preto som nemal inú možnosť, ako zasadnutie ukončiť. Považujem to za politický cirkus poslancov z klubu Smer-SD," reagoval Šimko.

Ako zdôvodnil krajský poslanec Radoslav Vazan z väčšinového klubu Smer-SD, účasť predsedu BBSK bola pre nich práve na tomto rokovaní veľmi podstatná. Poslanci chceli vedieť podrobnejšie informácie okolo medializovanej kauzy týkajúcej sa Divadla Štúdio tanca a tiež o hospodárení Banskobystrickej regionálnej správy ciest za uplynulý rok, ktorá skončila v strate. Odpovede chceli počuť od predsedu BBSK, navyše Šimko im na ne údajne nevedel odpovedať. Ako dodal Vazan, preto bolo lepšie zasadnutie ukončiť.

Na rokovaní krajského parlamentu sa v kuloároch objavila informácia, že predseda BBSK je vraj v Prahe, kde má byť stretnutie Dělnické strany sociální spravedlnosti. To však pre TASR riaditeľ Úradu BBSK Uhrík dôrazne poprel s tým, že protest, na ktorom má byť aj M. Kotleba, je až v sobotu (8.8.)

Webová stránka Dělnické strany sociální spravedlnosti uvádza, že protest proti imigračnej politike vlády sa uskutoční v sobotu v Prahe "za účasti Mariana Kotlebu, župana Banskobystrického kraja".