Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Zastupiteľstvo nerokovalo o kaštieli vo Veľkom Bieli

Kaštieľ vo Veľkom Bieli. Foto: FB

Na návrh predsedu BSK Pavla Freša (SDKÚ-DS) tento bod stiahli z programu.

Bratislava 12. decembra (TASR) – Poslanci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) o predaji spoluvlastníckeho podielu v prípade kaštieľa vo Veľkom Bieli napokon dnes nerokovali. Na návrh predsedu BSK Pavla Freša (SDKÚ-DS) bol tento bod stiahnutý z programu.

Ako Frešo ozrejmil, dôvodom je, že kraj nemá aktuálny znalecký posudok na cenu majetku. "Posledný znalecký posudok je z roku 2012, poslanci preto požiadali o stanovenie aktuálnej ceny nášho podielu," odôvodnil predseda BSK.

Ponuku na približne jednu pätinu celého nehnuteľného majetku, ktorý je vo vlastníctve kraja, dali BSK spoluvlastníci nehnuteľnosti. "Najprv ponúkali 125.000 eur, na základe našich spoločných rokovaní zvýšili ponuku na 140.000," informoval podpredseda BSK a predkladateľ návrhu na odpredaj Igor Bendík (SaS).

Pripomenul, že majetok bol už v roku 2010 vyhlásený zastupiteľstvom za prebytočný a zároveň bol schválený predaj tohto prebytočného majetku formou obchodnej verejnej súťaže. Nehnuteľnosť však nebola predaná ani po štyroch kolách verejnej súťaže. O kúpu neprejavilo záujem ani ministerstvo kultúry, ktoré má v prípade kaštieľa, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, predkupné právo.

Bendík je presvedčený, že z hľadiska efektívneho hospodárenia je nevyhnutné tento majetok čo najrýchlejšie odpredať. Poukazuje pritom na to, že po rokoch chátrania je kaštieľ v súčasnosti v zlom technickom stave a jeho cena neustále klesá. "Kým v roku 2006 cenu majetku BSK odhadol znalec na 540.000 eur, v roku 2012 bola cena podľa znaleckého posudku už len 245.000 eur," skonštatoval Bendík.

Do roku 2005 bol objekt sídlom DSS v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK. Po roku 2005 ostal kaštieľ prázdny a ako Bendík doplnil, je objektom krádeží "čohokoľvek, čo sa dá speňažiť v zberných surovinách".

Zdôraznil aj finančnú záťaž pre kraj, ktorú predstavuje súčasný stav kaštieľa. V tejto súvislosti ozrejmil, že len do konca roka 2014 by malo byť v kaštieli celkovo preinvestovaných 45.701 eur, čo by pre BSK znamenalo finančnú záťaž vo výške 10.273 eur. "S účasťou v roku 2015, kedy sa celkové náklady na rekonštrukciu odhadujú na 566.000 eur, by náklady BSK predstavovali viac ako 137.000 eur," skonštatoval Bendík.