Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Banskobystrický kraj

Peľ v ovzduší najviac trápi alergikov v Banskej Bystrici a okolí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V najbližších dňoch sa znížia denné koncentrácie peľu drevín, prevahu získa peľ bylín s najväčším zastúpením tráv z čeľade lipnicovitých.

Banská Bystrica 30. mája (TASR) – Najvyššie koncentrácie peľu tráv zachytila v uplynulých dňoch monitorovacia stanica v Banskej Bystrici. Tam bolo aj všeobecne najvyššie množstvo peľu.

Podľa Janky Lafférsovej z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici v najbližších dňoch sa znížia denné koncentrácie peľu drevín, prevahu získa peľ bylín s najväčším zastúpením tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré budú najvýznamnejším a najsilnejším alergénom najbližších mesiacov.

"Peľ bylín bol v prevažnej miere zastúpený peľom tráv, ktorá už prešla svojím vrcholom v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi s viac ako dvojtýždňovým predstihom. Svojím prvým vrcholom prešla i peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré sa však budú ešte niekoľko týždňov významne podieľať na problémoch alergikov. Na aj tak vysokých koncentráciách peľu tráv na strednom a severnom Slovensku má veľký podiel peľ transportovaný z lúčnych porastov a oneskorené kosenie trávnatých plôch v meste," zhodnotila Lafférsová.