Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

ŽELEZNÁ BREZNICA: Opäť sa zosúva svah a cesta

V Železnej Breznici v okrese Zvolen sa opäť zosúva časť cesty, vedúcej stredom obce. Foto: TASR - Jozef Poliak

Ide asi o 120-metrový úsek, ktorý ostal nespevnený po oprave nadväzujúcej časti komunikácie, ktorú pre dlhotrvajúci zosuv svahu spevnili a vyasfaltovali pred dvoma rokmi.

Železná Breznica 26. novembra (TASR) - V Železnej Breznici v okrese Zvolen sa opäť zosúva časť cesty vedúcej stredom obce. Ide asi o 120-metrový úsek, ktorý ostal nespevnený po oprave nadväzujúcej časti komunikácie, ktorú pre dlhotrvajúci zosuv svahu spevnili a vyasfaltovali pred dvoma rokmi.

"S vedením regionálnej správy ciest, ako aj so zástupcami Banskobystrického samosprávneho kraja, sme sa stretli ešte v januári, kde som ich na tento problém upozornil. Dodnes sa však nič neudialo a cesta III. triedy sa nám opäť o čosi posunula," povedal pre TASR starosta Ján Dúbravský. Dnes je už nižšie o asi 20 centimetrov a na jar, keď sa bude topiť sneh, môže už zábradlie s krajnicou byť nižšie aj o pol metra. Zosuv je navyše v takom úseku, kde ho neznalí vodiči nemusia vôbec zaregistrovať.

Svah pod cestou sa zosúva už niekoľko rokov a to najmä pod vplyvom dažďov. Aj keď pred tromi rokmi vybudovali nad obcou záchytné nádrže v rámci protipovodňových opatrení, ktoré môžu zadržať asi 10.000 metrov kubických vody, zosuv to nezastavilo, iba o čosi spomalilo.

Zosuv svahu a prerušenie cesty by mohli dedinu s 538 obyvateľmi rozdeliť na dve časti, bez možnosti prejazdu. Do jednej časti by sa mohli obyvatelia dostať len od Budče a do druhej iba z Hronskej Breznice. Vážne by sa tým skomplikovalo zásobovanie, ako aj autobusové spojenie. Zosuv navyše môže ohroziť aj najbližšie rodinné domy.