Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Planetárium v Žiari nad Hronom pozýva na deň otvorených dverí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Súčasťou bude pozorovanie Slnka a objektov večernej oblohy.

Žiar nad Hronom 14. marca (TASR) - Posledná nedeľa pred jarnou rovnodennosťou býva už tradične v žiarskom planetáriu spojená s dňom otvorených dverí pri príležitosti Európskeho dňa planetárií. V nedeľu 16. marca čaká od 14.00 h na verejnosť bohatý program, súčasťou ktorého bude aj autorská prezentácia nového sci-fi románu Janky Plauchovej s názvom Večnosť omylov.

Autorka pochádza z Banskej Bystrice. Od malička ju fascinoval vesmír a prírodné vedy. V roku 2012 jej vyšiel prvý román Nula kelvinov s podtitulom Ja neexistujem, ty neexistuješ. V súčasnosti Plauchová žije v Žiari nad Hronom, kde pôsobí ako odborná pracovníčka Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella. "Pre laikov i odbornú verejnosť prednáša o tragédii raketoplánu Columbia, témou jej prednášok je aj otázka existencie mimozemského života," informovala Andrea Harmanová z Artis Omnis, s.r.o.

Súčasťou nedeľného programu v planetáriu bude aj prednáška popredného slovenského astronóma Vojtecha Rušinu venovaná jeho cestám za zatmením Slnka, program pre deti vo Hviezdnej sále či oddychový program s názvom Na potulkách planétou.

"Okrem toho je pripravený sprievodný program vo forme výstavy víťazných výtvarných prác regionálneho kola súťaže Vesmír očami detí, v prípade priaznivého počasia pozorovanie Slnka a objektov večernej oblohy a pre deti po celý čas rozprávky a zaujímavé súťaže," informuje na svojej internetovej stránke krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom.