Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

ZSSK chystá nákup nových vlakov pre región Žiliny a Banskej Bystrice

Ilustračné foto Foto: TASR

Projekt má byť spolufinancovaný z eurofondov.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Od roku 2017 by mohli jazdiť v okolí Žiliny a Banskej Bystrice nové regionálne vlaky. Ich nákup práve pripravuje štátny osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Projekt má byť spolufinancovaný z eurofondov.

"Cieľom je posunúť kvalitu regionálnej železničnej osobnej dopravy na úroveň súčasnej doby a vytvoriť tak plnohodnotné podmienky pre vznik integrovaných dopravných systémov," priblížila pre TASR riaditeľka odboru komunikácie ZSSK Jana Morháčová. Nové vlaky by sa mali nasadzovať na trate v rámci Žilinského a Banskobystrického kraja.


NOVÉ VLAKY PRE STREDNÉ SLOVENSKO by terazmedia

"V prípade, že pôjde projekt podľa uvažovaného harmonogramu, dodávky prvých jednotiek by mali nastať v priebehu rokov 2017 až 2019," doplnila Morháčová.

K pripravovaným súťažiam už železničiari zverejnili predbežné oznámenia vo vestníku verejného obstarávania. Má ísť o nákup elektrických a dieselových vlakov. Koľko presne ich bude a akú cenu za ne ZSSK odhaduje, zatiaľ nie je jasné. "Momentálne prebiehajú intenzívne rokovania ohľadne parametrov budúceho projektu s relevantnými inštitúciami," odôvodnila Morháčová. Až výstupy z týchto rokovaní určia podrobnejší obsah budúceho nákupu vlakov.

Projekt nadväzuje na predošlé nákupy súprav z eurofondov. Napríklad začiatkom tohto roka uviedla štátna ZSSK do prevádzky 12 nových regionálnych vlakov v okolí Bratislavy a Košíc.