Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Voňa zabíjačkových špecialít prilákala do Župkova množstvo ľudí

Zabíjačkové špeciality Foto: TASR/Jana Vodnáková

Na stoloch rozvoniavala zabíjačková kaša, klobásy, pečené mäso, kapustnica ale aj polievka s pečeňovými haluškami.

Župkov 27. decembra (TASR) - Vôňa zabíjačkových špecialít dnes do Župkova (okres Žarnovica) prilákala nielen miestnych ale aj ľudí z okolia. Na miestnom ihrisku už od rána pripravovali chlapi špeciality, ktoré neodmysliteľne k dedinskej zabíjačke patria.

"Pre tento rok sme zabezpečili dve prasiatka. Síce aj vlani sme mali dve, ale boli trochu menšie. Tohto roku sme mali dve zhruba 150 kilové," podotkol starosta Ján Tomáš.

Na stoloch rozvoniavala zabíjačková kaša, klobásy, pečené mäso, kapustnica ale aj polievka s pečeňovými haluškami. Práve takáto polievka je podľa Tomáša typická pre miestne zabíjačky. Nechýbala živá hudba, organizátori pripravili aj tombolu. Okrem mäsových výrobkov lákala mnohých najmä prvá cena, avizované pečené prasa. Nikto okrem organizátorov však netušil, že ide vlastne o tortu v tvare prasiatka.

Podujatie založila a aj organizuje partia chlapov s podporou obecného úradu. "Čo je zaujímavosťou, že asi sa dostali do povedomia ľudí, pretože štyria z nich sa už stali aj poslancami obecného zastupiteľstva," dodal s úsmevom starosta.

Aby nebolo podujatie len o jedení ale aj o pohybe, rozhodli sa miestni zorganizovať aj IV. ročník predsilvestrovského behu. "Je to beh do hornej časti Župkova. Dĺžka je približne 6,5 kilometra. Pre deti máme kilometrovú trať," podotkol starosta.

Beh si podľa jeho slov získal už takú popularitu, že ho vyhľadávajú aj bežci z Banskej Štiavnice či Horných Hámrov, ktorí reprezentujú okres aj na súťažiach. Medzi približne 60 bežcami sa však našli aj takí, ktorí si prišli zabehnúť pre radosť. Jedným z nich bol napríklad aj Jozef z Hodruše Hámrov, ktorého na beh nahovorili kamaráti.

Na snímke predaj zabíjačkových špecialít 27. decembra 2014.
Foto: TASR/Jana Vodnáková


Zabíjačkové špeciality venované do tomboly
Foto: TASR/Jana Vodnáková


Na snímke účastník predsilvestrovského behu
Foto: TASR/Jana Vodnáková