Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Zvolen má ďalšiu monitorovaciu kameru, už ich je celkom 14

Ilustračné foto, Zvolen Foto: TASR - Michal Svítok

Najnovšou kamerou sa sleduje priestor pred samotnou ZŠ Jilemnického a vysokoškolskými internátmi.

Zvolen 22. júla (TASR) - Ďalšia bezpečnostná kamera pribudla toto leto vo Zvolene. Osadili ju na križovatkách ciest Študentská – Jilemnického a Študentská – Moyzesova. Má dohliadať predovšetkým na bezpečnosť žiakov pri ich presunoch do a zo škôl a zároveň sledovať plynulosť premávky. Vo Zvolene je tak už k dispozícii na monitorovanie bezpečnosti 14 kamier.

Najnovšou kamerou sa sleduje priestor pred samotnou ZŠ Jilemnického a vysokoškolskými internátmi. Projekt finančne podporila Rada vlády Slovenskej republiky pre prevenciu kriminality.

Ako hovorí Ján Kentoš z mestskej polície, ide o problémové miesto z hľadiska bezpečnosti. „Jednak tam ráno prúdi veľa detí, ktorých rodičia privážajú autami, a jednak je tam vysokoškolský internát.“

Mesto má doteraz s monitorovacím systémom len dobré skúsenosti. Občania vedia, že mesto snímajú kamery, a tak si na to, čo robia, dávajú pozor. Ešte pred piatimi rokmi zistili mestskí policajti prostredníctvom kamier 992 priestupkov, v roku 2013 ich počet klesol na 431 a vlani ich bolo už len 268. Išlo predovšetkým o priestupky v doprave a pri porušovaní verejného poriadku.

Časom by v meste mali pribudnúť ďalšie kamery – plánované sú pri cintorínoch, poliklinike či vo Fun zóne.