Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Banskobystrický kraj

Na stanici vo Zvolene bude stáť niekoľko dní Légiovlak

Na snímke obytný vagón Légiovlaku, ilustračné foto Foto: TASR - Erika Ďurčová

Légiovlak tvorí 13 zrekonštruovaných vozňov a predstavuje vojenské ešalóny prepravované železnicou, ktorými sa desaťtisíce československých legionárov prepravili naprieč Ruskom.

Zvolen 2. septembra (TASR) - Légiovlak, ktorý je vernou replikou legionárskeho vlaku – ešalónu z rokov 1918-1920, bude mať v najbližších dňoch zastávku na hlavnej železničnej stanici vo Zvolene. Priaznivci histórie, žiaci škôl, ale aj bežní návštevníci si ho môžu pozrieť od 5. do 10. septembra. TASR o tom informoval hovorca Mestského úradu vo Zvolene Martin Svatuška.

Vlak je súčasťou projektu Légie 100, ktorý sa začal v 2014 pri príležitosti 100. výročia začiatkov boja československých légií za samostatný štát. Hlavnou myšlienkou projektu je navrátiť do povedomia verejnosti odkaz zakladateľov moderného štátu.

Légiovlak tvorí 13 zrekonštruovaných vozňov a predstavuje vojenské ešalóny prepravované železnicou, ktorými sa desaťtisíce československých legionárov prepravili naprieč Ruskom po Transsibírskej magistrále. Pre čo najväčšiu autentickosť a priblíženie podoby legionárskych vlakov a životných podmienok legionárov, ich bojovej činnosti a zvykov, boli vybrané najčastejšie používané vagóny. Súprava vlaku sa skladá z vozňa poľnej pošty, teplušky, plukovnej predajne, ubytovacieho, filmového, dielenského, krajčírskeho, zdravotníckeho, štábneho, veliteľského, obrneného a dvoch plošinových vozňov. Jeden – dielenský sa do Légiovlaku podarilo zaradiť vďaka spolupráci slovenských partnerov – Nadácie Milana Rastislava Štefánika v Bratislave a Klubu historickej techniky pri Rušňovom depe Zvolen. Jeho exteriér predstavuje vernú rekonštrukciu historického vozňa vyrobeného v roku 1906. Nájdené stopy po guľkách sú nemými svedkami udalostí prvej svetovej vojny a jeho interiér tvoria dve expozície.

Na snímke legionári v rovnošatách,ilustračné foto
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Súčasťou výstavy je aj množstvo dobových dokumentov a artefaktov. Posádka vlaku v dobových uniformách sprevádza návštevníkov vlakom s odborným výkladom a vie pomôcť aj s dohľadaním predka – legionára.

Pôvodná myšlienka vytvorenia takéhoto pojazdného múzea vznikla v roku 2008. Československá obec legionárska postupne nakupovala a zrekonštruovala 11 historických vyradených vozňov. Jeden vozeň dlhodobo zapožičali České dráhy, druhý v zrekonštruovanej podobe Klub historickej techniky Zvolen. Prvé tri zrekonštruované vozne boli predstavené v roku 2013 na vojenskom veľtrhu IDET v Brne. V roku 2014 mal Légiovlak už sedem zrekonštruovaných vozňov a bol pristavený v Nákladovém nádraží Žižkov. Za necelé tri týždne ho navštívilo 18.000 návštevníkov. Od mája 2015 absolvoval Légiovlak ako pojazdná expozícia cestu po železničných staniciach Českej republiky a krátku zastávku mal v decembri 2015 tiež v Bratislave. Do konca roka 2016 si expozíciu Légiovlaku prišlo pozrieť viac ako 300.000 ľudí.

Po Zvolene, do konca septembra, budú mať možnosť Légiovlak vidieť ešte na stanici v Nitre a Bratislave.