Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Na židovskom cintoríne vo Zvolene čítali mená deportovaných Židov

Čítaním ďalších mien deportovaných židovských obyvateľov zo Zvolena a okolia, začalo v utorok dopoludnia na tamojšom židovskom cintoríne pravidelné podujatie pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia. Spomienkový a vzdelávací program sa následne uskutoční nie len na pôde židovského cintorína, ale aj v priľahlom Parku ušľachtilých duší a na tamojšej Technickej univerzite. Foto: TASR

Program zavŕši od 11:45 séria krátkych prednášok na tému holokaust a rasové zákony na Slovensku v priestoroch Technickej univerzity.

Zvolen 10. septembra (TASR) - Čítaním mien deportovaných židovských obyvateľov zo Zvolena a okolia začalo v utorok dopoludnia na tamojšom židovskom cintoríne pravidelné podujatie pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia. Spomienkový a vzdelávací program sa následne uskutoční nielen na židovskom cintoríne, ale aj v priľahlom Parku ušľachtilých duší a na tamojšej Technickej univerzite.

"V cintoríne sa čítali nielen mená deportovaných, ale aj mená záchrancov židovských životov na Slovensku, ktoré sú uvedené na Múre cti pred židovským cintorínom. Múr cti je jedinečným pamätníkom na Slovensku, vznikol podľa pamätníka Yad Vashem v Izraeli," uviedol pre TASR jeden z organizátorov podujatia Jozef Klement.

Program zavŕši od 11:45 séria krátkych prednášok na tému holokaust a rasové zákony na Slovensku v priestoroch Technickej univerzity. Prednášajú renomovaní historici Eduard Nižňanský, Stanislav Mičev a ďalší. "Na záver bude dramatizované čítanie študentov SPŠ dopravnej vo Zvolene," dodal Klement.