Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V podkroví zvolenského domu zapadá prachom vzácne tablo legionárov

Na vzácne tablo zvolenskej legionárskej obce z roku 1931 v zdobenom drevenom ráme, ktoré zrejme desaťročia visí v podkroví tzv. legionárskeho domu vo Zvolene, upozornil TASR regionálny historik Emil Šimončík. Tablo by si podľa neho zaslúžilo lepšie miesto a pozornosť verejnosti, zvlášť v roku, kedy si pripomíname 100 rokov od skončenia I. svetovej vojny. Vo Zvolene 13. februára 2018. Foto: TASR/Jozef Poliak

Tablo má rozmery približne 1,5 x 2 metre a je na ňom snímka prezidenta T. G. Masaryka a ďalších približne 120 fotografií vojakov - legionárov bojujúcich na rôznych frontoch prvej svetovej vojny.

Zvolen 13. februára (TASR) - Na vzácne tablo zvolenskej legionárskej obce z roku 1931 v zdobenom drevenom ráme, ktoré zrejme desaťročia visí v podkroví tzv. legionárskeho domu vo Zvolene, upozornil TASR regionálny historik Emil Šimončík. Tablo by si podľa neho zaslúžilo lepšie miesto a pozornosť verejnosti, zvlášť v roku, v ktorom si pripomíname 100 rokov od skončenia prvej svetovej vojny.

Získať tablo do svojich zbierok má záujem tamojšie Lesnícke a drevárske múzeum (LDM), ktoré podľa vedúcej Ľubice Miľanovej napísalo list spoločnosti vlastníkov bytov spravujúcej legiodom. "Aj keď je to už nejaký ten rok, odpoveď sme nedostali," povedala pre TASR. Ako však dodala, v poslednom období opäť začala so správcami bytovky komunikovať a verí, že sa jej tento ojedinelý predmet podarí získať.

Tablo má rozmery približne 1,5 x 2 metre a je na ňom snímka prezidenta T. G. Masaryka a ďalších približne 120 fotografií vojakov - legionárov bojujúcich na rôznych frontoch prvej svetovej vojny. Sú tam nielen vojaci pochádzajúci z regiónu, ale aj desiatky Čechov, ktorí v období medzi dvoma vojnami pravdepodobne zakotvili v tejto časti Slovenska. Je na ňom tiež pečať známeho zvolenského medzivojnového fotoateliéru, ktorý tieto fotografie vyhotovil.