Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

Zvolen vlani navštívilo veľa turistov, tento rok čaká ešte viac

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Vladimír Benko

Vlani najviac narástol záujem návštevníkov o mesto v prvom štvrťroku, ale dobrý výsledok bol aj v druhom a treťom štvrťroku, teda počas samotnej letnej sezóny.

Zvolen 11. júla (TASR) - Vedenie mesta Zvolen očakáva aj v tomto roku na svojom území vysoký počet turistov. Vlani stúpol počet prenocovaní v tamojších ubytovacích zariadeniach o takmer 20 percent, tento rok by mohol tieto čísla ešte vylepšiť.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Mestského úradu vo Zvolene Eva Ježovičová, nový pohľad na mesto a jeho pamiatky môže priniesť septembrové slávnostné otvorenie Dní európskeho kultúrneho dedičstva, v rámci ktorých budú sprístupnené aj málo dostupné lokality. "Ide napríklad o vežu Kostola sv. Alžbety či ďalšie priestory Zvolenského zámku," priblížila.

Vlani najviac narástol záujem návštevníkov o mesto v prvom štvrťroku, ale dobrý výsledok bol aj v druhom a treťom štvrťroku, teda počas samotnej letnej sezóny. "Záujem turistov nás teší a veríme, že bude naďalej rásť aj v tomto roku," povedala primátorka Lenka Balkovičová. "Zviditeľňujeme zaujímavosti mesta a okolia, propagujeme kultúrno-spoločenské aktivity v meste, spolupracujeme s organizáciami vo verejno-prospešnom sektore a s podnikateľskými subjektmi. Spoločne sa nám podarilo urobiť pokrok vo vnímaní mesta," pripomenula.

Podľa Evy Bačkovej z Informačného centra vo Zvolene, do mesta okrem ľudí z blízkeho okolia najčastejšie prichádzajú Česi, Poliaci, Maďari a zo vzdialenejších krajín najmä Belgičania, Francúzi, Angličania, ale aj Austrálčania.

Výhodou Zvolena je jeho strategická poloha v centre Slovenska. Zároveň ponúka návštevníkom široké možnosti ubytovania aj kultúrneho vyžitia. Mesto spolupracuje s profesionálnymi sprievodcami, ktorí sú v prípade záujmu turistov k dispozícii.