Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Na židovskom cintoríne vo Zvolene čítali ďalšie mená obetí holokaustu

Pietnym aktom na židovskom cintoríne vo Zvolene a v susednom Parku zabudnutých duší pokračuje dnes vo Zvolene Medzinárodný festival židovskej kultúry Chaviva. Organizátori odhalili ďalšiu, v poradí už 27. pamätnú tabuľu s menami Židov, ktorí boli počas holokaustu odvlečení z okresu Zvolen do koncentračných táborov. Na snímke vľavo je organizátor podujatia Jozef Klement, uprostred Ján Graus. Zvolen, 9. septembra 2014. Foto: TASR/Jozef Ďurník Poliak

Organizátori odhalili ďalšiu, v poradí už 27. pamätnú tabuľu s menami Židov, ktorí boli počas holokaustu odvlečení z okresu Zvolen do koncentračných táborov.

Zvolen 9. septembra (TASR) - Pietnym aktom na židovskom cintoríne vo Zvolene a v susednom Parku zabudnutých duší pokračuje dnes vo Zvolene Medzinárodný festival židovskej kultúry Chaviva.

Organizátori odhalili ďalšiu, v poradí už 27. pamätnú tabuľu s menami Židov, ktorí boli počas holokaustu odvlečení z okresu Zvolen do koncentračných táborov.

Ako pre TASR za organizátorov uviedol Jozef Klement, na cintoríne zároveň prečítali mená 70 Židov i občanov iných národností, ktorých počas 2. svetovej vojny odvliekli do vyhladzovacích táborov. Z okresu Zvolen ich takto prišlo o život 731. Len na cintoríne vo Zvolene ich fašisti a členovia Hlinkovej gardy postrieľali 140.

Podujatie momentálne pokračuje v aule Technickej univerzity vo Zvolene konferenciou na tému holokaust a projekciou filmu Colette. Popoludní je vo zvolenskej kaviarni Džezva na programe premietanie s odborným výkladom o slovenských synagógach. Podujatie ukončí večer koncert skupiny Hallon v Parku zabudnutých susedov na Tehelnej ulici a ochutnávka tradičných židovských jedál.

Sprievodné festivalové podujatia sa dnes konajú aj v Banskej Bystrici, a to komentovanou prehliadkou výstavy Dominika Skuteckého v Bethlenovom dome na Dolnej ulici a maliarskym workshopom pre deti. Popoludní sú v dvojhodinových intervaloch naplánované prehliadky novej turistickej trasy Nemecká - Kremnička - B. Bystrica a späť s dopravou turistickým autobusom zdarma, ako aj prednáška politológa Iva Samsona v kinosále Múzea SNP o Blízkom východe a jeho budúcnosti.

Hlavným organizátorom trojdňového festivalu židovskej kultúry v B. Bystrici a vo Zvolene, ktorý je venovaný odkazu židovskej odbojárky Chavivy Reik, je občianske združenia cult-E Európska kultúra.

Festival sa skončí v stredu (10.9.) v Banskej Bystrici workshopom židovských tancov a prednáškou reštaurátora M. Slúku o nových skutočnostiach zistených pri reštaurovaní portrétov svokrovcov D. Skuteckého manželov Lovy v Bethlenovom dome na Dolnej ulici.