Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

Košiciam zlyháva streľba, Jendrichovský sa chce s hráčkami porozprávať

Na snímke s loptou hráčka Good Angels Anna Jurčenková počas zápasu 6. kola Európskej ligy žien v basketbale A-skupiny Good Angels Košice - Lille Métropole (Fr.) 2. decembra 2015 v Košiciach. Foto: TASR/Roman Hanc

Košičanky proti Lille zlyhávali najmä v ofenzíve, ich strelecká úspešnosť bola iba 28-percentná.

Košice 3. decembra (TASR) - Basketbalistky Good Angels Košice si stredajšou prehrou s Lille v A-skupine Euroligy výrazne skomplikovali situáciu. Generálny manažér klubu Daniel Jendrichovský už nepovažuje umiestnenie v prvej štvorke v skupine za reálne. Dôvodom je najmä prehra s Lille po výkone, o ktorom sa porozpráva s hráčkami.

Košičanky proti Lille zlyhávali najmä v ofenzíve, ich strelecká úspešnosť bola iba 28-percentná. Domáce basketbalistky veľakrát nepremenili ani ideálne príležitosti spod koša. "To, že zahodíme takéto tutovky, je na tejto úrovni hanebné. Budem sa musieť porozprávať s naším družstvom a spýtať sa hráčok, či si uvedomujú, že takto strácame nielen pozíciu v tabuľke, ale aj divákov. Dnes sa im to, až na dramatický basketbal, ťažko mohlo páčiť," poznamenal pre TASR generálny manažér Good Angels Daniel Jendrichovský.

Tréner Maroš Kováčik i samotné hráčky si uvedomujú, že v dôležitom zápase proti Lille neuspeli najmä pre nedostatočný výkon v ofenzíve. Premieňanie šancí, aj tých najvyloženejších, je problémom Košičaniek od úvodu euroligovej sezóny. "Zuzka Žirková v prvom zápase trafila štyri trojky z ôsmich, no odvtedy má bilanciu asi 24/0. Trápi sa, no nedá sa povedať, že by tie strely boli zle volené. Jednoducho to nepremieňame, v tom je náš problém. Ťažko to vyčítať systému, ktorý hráčky dokáže uvoľniť tak, že majú voľné strely. My sa asi musíme dostať až pod kôš na čiaru trestného hodu. Ak nezlepšíme svoju streľbu, tak s 50-timi bodmi zápasy nevyhráme," uvedomuje si generálny manažér klubu.

Hoci fanúšikovia i vedenie klubu by si želali umiestnenie v prvej štvorke A-skupiny zaručujúce postup, reálnejším cieľom je umiestnenie do šiesteho miesta. Vďaka nemu by dvanásťnásobný slovenský majster pokračoval vo štvrťfinále Európskeho pohára FIBA. "S družstvom, ktoré máme, nemôžeme konkurovať Kursku, Galatasarayu, Fenerbahce a ani v momentálnej forme hrajúcemu Schiu. Súpera ako Lille sme doma mali zdolať a toto víťazstvo môže v konečnom dôsledku chýbať," dodal Daniel Jendrichovský.

Na snímke hráčky Good Angels Košice, vpravo dole tréner Maroš Kováčik v zápase 5. kola A-skupiny Európskej ligy basketbalistiek Good Angels Košice - Famila Schio (Tal.) v Košiciach 11. novembra 2015.
Foto: TASR/František Iván
Prehra s Lille bola z kategórie mimoriadne nepríjemných. Francúzsky tím mal pred zápasom podobnú bilanciu ako Košičanky - dve víťazstvá, tri prehry a na konte takisto sedem bodov. Očakávania vyrovnaného zápasu sa napokon do bodky potvrdili. Remíza po riadnom hracom čase je toho dôkazom. "Zápas sa vyvíjal podľa našich predpokladov. Myslím si, že sme si ho prehrali v prvom polčase. Mohli sme súperovi odskočiť na viac bodov a ľahšie by sa nám dýchalo. V takomto zápase, v ktorom padá málo bodov, by bol náskok 8-9 bodov dosť veľký, no nepodarilo sa nám to. Potom na nás v ofenzíve padla akási deka a výsledkom toho bolo predĺženie," povedal tréner Maroš Kováčik.

Defenzívny výkon Košičaniek opäť zniesol prísnejšie kritériá, no to sa nedá povedať o útoku. Výsledkom je tretia prehra v rade a imperatív víťazstva v najbližšom zápase s Uniqa Šopron. "Musíme si položiť otázku, či takouto hrou dokážeme niekde vyhrať. Náš program v odvetnej časti bude náročnejší, keďže doma privítame silné družstvá ako Kursk a Fenerbahce. Vonku budeme hrať so Schiom, Lille a Salamancou, ktorá je doma nesmierne silná. Je to síce ešte otvorené, no v našej ofenzíve sa to musí zlomiť. Takýmto výkonom v útoku nevyhráme nijaký zápas," dodal Kováčik.

Košičanky sa v Eurolige najbližšie predstavia v stredu 9. decembra na palubovke maďarského tímu Uniqa Šopron. Potom bude Euroliga pokračovať odvetnými zápasmi, ktoré Košičanky začnú na palubovke španielskej Salamancy (16. 12.).


Priebežná tabuľka A-skupiny:

1. Dinamo Kursk 6 4 2 428:350 10

2. Galatasaray Istanbul 6 4 2 365:338 10

3. Famila Schio 5 4 1 387:308 9

4. Fenerbahce Istanbul 5 4 1 332:311 9

5. Lille Métropole 6 3 3 355:369 9

6. GOOD ANGELS KOŠICE 6 2 4 325:357 8

7. Avenida Salamanca 6 1 5 385:412 7

8. Uniqa Šopron 6 1 5 370:502 7