Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Basketbal

Hejková sa na Final Four v Mersine pokúsi získať šieste zlato

Na archívnej snímke Natália Hejková, ktorá zvíťazila v kategórii najlepší tréner. Foto: TASR Martin Baumann

Dlhoročná trénerka pražského tímu Natália Hejková je na lavičke od roku 2012 a za tento čas doviedla družstvo sedemkrát medzi najlepšie kvarteto Euroligy.

Mersin 11. apríla (TASR) – Tento ročník basketbalovej Európskej ligy (Euroligy) vyvrcholí Final Four podujatím v tureckom Mersine (12. – 14. apríla) aj so slovenskou účasťou. Trénerka Natália Hejková sa pokúsi získať do svojej zbierky šieste zlato, české ZVVZ USK Praha, ktoré koučuje, bojuje o druhú trofej pre víťaza tejto súťaže.

Dlhoročná trénerka pražského tímu je na lavičke od roku 2012 a za tento čas doviedla družstvo sedemkrát medzi najlepšie kvarteto Euroligy. Na Final Four v Mersine sa naladili jej hráčky bezproblémovým postupom do finále českej najvyššej súťaže, triumf nad Sokolom Hradec Králové (106:64) bol 300. víťazstvom za sebou v tamojšej Chance lige. Vďaka tomu budú mať šancu získať 14-krát za sebou majstrovský titul.

Na euroligovej scéne zatiaľ Hejková s USK Praha získala zlato len v roku 2015, pred rokom v domácom prostredí obsadila štvrtú pozíciu. "Sústredíme sa len na prvý zápas a uvidíme, čo bude ďalej. Budem veľmi spokojná, keď prvý duel zvládneme. Myslím si, že môžeme byť hrdí na to, že sme vo Final Four. Za desať sezón sme tam 7-krát, čo je niečo, čo nemá každý. Je to pekná bilancia a dôkaz, že stále držíme úroveň jedného z najlepších tímov Európy,“ vyjadrila sa slovenská trénerka pre české médiá.

Pražský tím nastúpi v semifinále (piatok 12. apríla, 15.00 h) proti francúzskemu Villeneuve d'Ascq LM. S týmto súperom, ktorý sa na Final Four predstaví premiérovo, sa stretol už v skupinovej fáze, doma s ním zvíťazili 74:63 a u neho prehral 81:90. "Vo Final Four už nie je nik favorit, ani outsider. Do neho sa dostanú len vyspelé tímy. Villeneuve môže ísť do toho navyše ľahko, pre nich je už obrovský úspech to, že tam sú,“ uviedla kormidelníčka USK Praha.

Hejková sa v pozícii hlavnej trénerky predstaví na Final Four 16-krát, v piatich prípadoch z toho bol euroligový titul (1999, 2000, 2007, 2008, 2015). Druhú semifinálovú dvojicu tvoria turecké tímy, domáci Mersin a obhajca víťaznej trofeje Fenerbahce Istanbul (18.00 h).



Program Final Four Európskej ligy žien (Mersin/Tur.):


piatok 12. apríla – semifinále

15.00 h: Villeneuve d'Ascq LM – ZVVZ USK Praha

18.00 h: Fenerbahce Alagoz Holding Istanbul – Cukurova Basketbol Mersin



nedeľa 14. apríla – zápasy o umiestnenie


15.00 h: o 3. miesto

18.00 h: finále