Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Basketbal

Okrem Žirkovej končí aj Toliverová, tréner Kováčik: Potešili ma mladé

Hráčka Slovenska Kristi Toliverová (uprostred) a hráčky Srbska Kristina Topuzovičová (vpravo) a Ana Dabovičová (vľavo) v zápase osemfinálovej F-skupiny Slovensko - Srbsko na ME v basketbale žien v maďarskom meste Györ, 18. júna 2015. Foto: TASR/František Iván

Americká rozohrávačka so slovenským pasom mala svojej adoptívnej krajine pomôcť k úspechu na ME a prípadne dotiahnuť družstvo aj na OH do Ria.

Bratislava 23. júna (TASR) - Slovenské basketbalistky obsadili na európskom šampionáte v Maďarsku a Rumunsku konečné deviate miesto s bilanciou tri výhry a štyri prehry. Postup do štvrťfinále a tým aj šanca zabojovať o miestenku na OH 2016 do Ria im ušli a reprezentácia sa lúči s dvoma najväčšími oporami, Zuzanou Žirkovou a Kristi Toliverovou.

Definitívnu bodku účasti na ME 2015 dali slovenskému basketbalu "klaksónové" sekundy pondelňajšieho záverečného zápasu druhej fázy v Györi. Smer Budapešť namiesto neho nabrali Litovky, ktoré zdolali Srbky o jediný bod. Išlo práve o to aby balkánsky tím, už istý postupujúci, vyhral a zápas naozaj odpichol veľmi dobre. V priebehu prvého polčasu viedli Srbky aj o 18 bodov, ale keďže podľa očakávania do hry postupne zapojili celú lavičku, stratili hernú konzistenciu a pobaltské hráčky opäť ukázali svoju nezlomnú povahu. Postupne vyrovnali hru i skóre a napokon uspeli aj v dramatickom závere. Slovenkám tak napokon chýbali na účasť medzi elitnou osmičkou dva srbské body v litovskom koši.

"Nedá sa povedať, že Srbky nám nepomohli, Litovky si hlavne pomohli sami. Aj keď sme z toho nešťastní, že to skončilo iba o bod, treba pogratulovať Litve k postupu. Kým my sme boli dvakrát veľmi blízko k zdolaniu topfavorita, či Španielsko o bod alebo Srbsko o dva, tak Litovky to dvakrát dokázali. Zdolali Rusky a takisto dnes aj Srbky. Čiže zrejme si postup zaslúžili trochu viac ako my," hodnotil záver osemfinálovej skupiny tréner SR Maroš Kováčik.

Jeho družstvo bolo vekovým priemerom druhé najmladšie na šampionáte. Napriek tomu hralo vyrovnanú partiu s viacerými špičkovými tímami zo starého kontinentu, keď so Srbskom prehralo o dva a so Španielskom dokonca o jediný bod. "Hneď ako sa rozhodol posledný zápas, tak internet bol plný informácií, že Slovensko hralo s Tureckom najorganizovanejší basketbal a že je ľúto aj samotnej FIBA, že taký tím, ktorý ukázal veľakrát pekný basketbal, odchádza z turnaja. Som veľmi šťastný, že naše mladé hráčky boli nielen pevnou súčasťou tímu, ale v niektorých zápasoch dokonca aj ťahúňkami. Aj preto verím, že slovenský ženský šport má na čom stavať do budúcnosti," dodal.

Výkonom a hrou ho potešili najmä mladé hráčky. "Nechcem sa nikoho dotknúť, aby to nebrali nejako klubovo, ale najväčší potenciál ukázali hráčky z Good Angels. Mňa osobne najviac prekvapila Martina Kiššová, ktorá si udržala počas celého turnaja z tých mladých najstabilnejšiu výkonnosť. Žofiu Hruščákovú trochu limitovalo zranenie chrbta a Barča Bálintová zakončila turnaj fantastických výkonom. Máme druhé najmladšie družstvo v Európe, takže myslím, že odrazový mostík do budúcnosti je dobrý."

Okrem Zuzany Žirkovej v národnom tíme končí aj Kristi Toliverová. Americká rozohrávačka so slovenským pasom mala svojej adoptívnej krajine pomôcť k úspechu na ME a prípadne dotiahnuť družstvo aj na OH do Ria. "Jej trojročná zmluva bola postavená tak, že tretím rokom bude pokračovať len vtedy, keď budeme hrať predolympijskú kvalifikáciu. Čiže myslím, že dnešným dňom jej zmluva padla. Podľa mňa za Slovensko už nikdy hrať nebude," dodal Kováčik.

Európsky šampionát pokračuje v stredu a štvrtok štvrťfinálovými zápasmi, elitná osmička sa predstaví fanúšikom v Budapešti. Počas víkendu sa rozhodne nielen o medailistkách, ale aj o tom, ktorých päť družstiev bude reprezentovať Európu na OH 2016.

ME - štvrťfinále - program
streda, 24. júna: Turecko - Srbsko (18.00 h), Bielorusko - Litva (20.30)
štvrtok, 25. júna: Španielsko - Čierna Hora (18.00 h), Francúzsko - Rusko (20.30)