Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Basketbal

Basketbal ME: Slovenky sa na úvod postavia proti Bosne a Islandu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenky čakajú 11. a 15. novembra úvodné stretnutia kvalifikácie majstrovstiev Európy 2019.

Ružomberok 6. novembra (TASR) - V pondelok 6. novembra sa v Ružomberku prvýkrát stretla slovenská ženská basketbalová reprezentácia pod vedením nového trénera Petra Kováčika. Na Slovenky čakajú 11. a 15. novembra úvodné stretnutia kvalifikácie majstrovstiev Európy 2019, ich súperkami budú Bosna a Hercegovina a Island.

Reprezentačný celok má za sebou turbulentné obdobie, po ôsmom mieste na tohtoročných majstrovstvách Európy v Česku prišlo k zmene na trénerskej stoličke. Početné ospravedlnenky z tímov Good Angels Košice a Piešťanské Čajky napokon prinútili rezignovať Mariana Svobodu, na jeho post prišiel skúsený 64-ročný Kováčik. Na zraze privítal kompletnú jedenástku nominovaných hráčok. "Vyhlásil som, že žiadne zmeny už robiť nebudem. K žiadnym zmenám teda neprišlo," vyjadril sa reprezentačný tréner k nominácii.

S jeho príchodom prišlo zároveň aj ku generačnej obmene, ktorú dokumentuje priemerný vek družstva – 21 rokov. "Ja si myslím, že proces už bol pred dverami. Čím skôr sa udeje, tým lepšie. Navyše, mladšie hráčky majú veľmi vysokú kvalitu. Treba im dať šancu na to, aby ju ukázali a prezentovali ju tiež na medzinárodnom fóre. Vekový priemer nášho družstva je 21 rokov, čo je skutočne málo. Po prvé, sú tu hráčky, ktoré chcú reprezentovať. To je pre mňa alfa a omega. Po druhé, chceme prispôsobiť aj s mojím kolegom Jánom Hrickom systém celej hry tak, aby sme hrali rýchlo, veľmi agresívne a mladosť preukazovali aj na ihrisku. Myslím si, že mladým hráčkam určite prospeje medzinárodná konfrontácia," povedal Kováčik k zloženiu tímu.

Kvalifikačnú púť v A-skupine začnú Slovenky v sobotu 11. novembra o 18.00 h, keď si v Sarajeve zmerajú sily s Bosnou a Hercegovinou. "O Bosne a Hercegovine a o Islande máme dostatok informácií. Teraz sa hlavne zameriavame na zápas s Bosnou. Je to družstvo s veľmi dobrou výkonnosťou, majú v tíme jednu naturalizovanú Američanku – Lynettu Kizerovú. Je dominantná, má 195 cm a 105 kg, je to výborná strelkyňa a výborne tiež doskakuje. Tá bude najnebezpečnejšia, zároveň ju však dopĺňa aj šesť hráčok, ktoré hrajú Euroligu, prípadne Európsky pohár. Je to veľmi silné družstvo, preto akýkoľvek úspech na ich ihrisku by som považoval za famózny výkon," zhodnotil tréner Sloveniek najbližšieho kvalifikačného súpera.

O štyri dni neskôr sa Slovenky predstavia pred domácim publikom, v Ružomberku privítajú Island. "Ja si verím na každého súpera, to je asi dôležité. Nemyslím si, že Island je slabý. V Európe už totiž niet slabého družstva. Budeme sa na to veľmi poctivo pripravovať. Teraz je však pre nás najdôležitejší zápas s Bosnou a Hercegovinou," dodal Kováčik k novembrovým súperom.



Nominácia ženskej basketbalovej reprezentácie SR na novembrové kvalifikačné stretnutia ME 2019:

Ivana Jakubcová, Nikola Dudášová (obe Piešťanské Čajky), Miroslava Mištinová, Petra Bartánusová, Nikola Kováčiková, Beáta Janoščíková (všetky MBK Ružomberok), Alexandra Hašková (ŠBK Šamorín), Natália Jelenčíková (BK ŠKP 08 Banská Bystrica), Sabína Oroszová (A. S. D. Fila San Martino/Taliansko), Žofia Hruščáková (Dike Basket Neapol/Taliansko), Mária Felixová (BLK Slavia Praha)

realizačný tím: Peter Kováčik – hlavný tréner a manažér družstva, Ján Hricko – asistent trénera, Ján Meszároš – lekár družstva, Slávka Bučáková – fyzioterapeutka



program novembrových zápasov SR v kvalifikácii ME 2019:

sobota 11. novembra o 18.00 h: Bosna a Hercegovina – Slovensko (Sarajevo)

streda 15. novembra o 18.00 h: Slovensko – Island (Ružomberok)