Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

Žirková hrdinkou prvého duelu na ME, Kováčik: Žiro sa takto narodila

Na snímke uprostred Zuzana Žirková (SR), vľavo Ashley Keyová, vpravo Frida Eldebrinková (obe Švédsko) v úvodnom zápase D-skupiny majstrovstiev Európy v basketbale žien Švédsko - Slovensko v maďarskom meste Šopron vo štvrtok 11. júna 2015. Foto: TASR/František Iván

Slovenská veteránka zaťažila konto Švédska 26 bodmi.

Šopron 11. júna (TASR) - Po skončení úvodného duelu D-skupiny na majstrovstvách Európy v maďarskom Šoprone vypukla na slovenskej lavičke nefalšovaná radosť. Slovenky po dramatickom závere zdolali basketbalistky Švédska a do tabuľky D-skupiny si pripísali dôležité dva body. Najväčší podiel na ich víťazstve mala kapitánka Zuzana Žirková, ktorá konto súperiek zaťažila 26-timi bodmi, ku ktorým pridala šesť doskokov a štyri asistencie.



"Kto by nebol spokojný s takouto štatistikou, najmä po tom, ako som vôbec netrénovala. Teraz sa musím dať fyzicky dokopy a trošku aj zdravotne. Verím, že to naši fyzioterapeuti a lekári zvládnu," uviedla tesne po zápase pre TASR Žirková. K samotnému dianiu na palubovke dodala: "V prvom polčase sme hrali veľmi pomaly, všetko bolo pomalé. Obrana nebola dobrá, ale slová v šatni pomohli a začali sme hrať hru, ktorá sa od nás očakáva."



Potešila ju predovšetkým tretia štvrtina, v ktorej dokázala so spoluhráčkami skresať desaťbodové manko. "Toto družstvo sem prišlo hrať tímovo a o tom to má byť. Som veľmi šťastná, že sme to takto otočili. Po príprave, ktorú sme absolvovali je tento výsledok o to cennejší," konštatovala Žirková. Družstvo pod vedením Maroša Kováčika odohralo v príprave desať duelov s bilanciou 2 výhry a 8 prehier.

Po vydretom víťazstve hýrila líderka slovenského tímu spokojnosťou, rozdávala úsmevy na všetky strany a poskytla rozhovory zahraničným novinárom, ktorých zaujal jej výkon. "Bude sa dobre zaspávať i keď mám obavy, že toho spánku nebude veľa. Po takýchto dueloch sa ťažko zaspáva. Musím sa dať nejako dokopy, zvoliť nejakú masáž a trošku si oddýchnuť. Predsa už nie som najmladšia a ani tak fyzicky pripravená," povedala s úsmevom na perách Žirková a k zraneniu chodidla dodala: "Povedzme si otvorene, pobolieva ma. Máme tu však na to ľudí a ja verím, že to zvládnu."

Kvality Žirkovej ocenil aj hlavný tréner Maroš Kováčik, ktorý po nej siahol aj napriek zraneniu a z nominácie vyradil Zuzanu Lazárovú. "Žiro je zjav, nie je to hráčka bežného formátu. Jednoducho sa takto narodila a trafila sa do športu. Je naozaj skvelé videť to, že po ťažkom období, keď nemohla absolvovať celú prípravu, ukázala svoj X-faktor," zamyslel sa Kováčik.