Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

Basketbalisti SR proti Rumunom o postup na ME, Torda: Toto bude vrchol

Na archívnej snímke vpravo Peter Torda. Foto: TASR/František Iván

Pred zverencami trénera Žana Tabaka stojí ťažká úloha, len víťazstvo o 18 a viac bodov im totiž zabezpečí miestenku do ďalších bojov.

Bratislava 20. augusta (TASR) – Slovenských basketbalistov čaká v rámci F-skupiny predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2021 záverečný a zároveň rozhodujúci duel, v stredu 21. augusta o 18.00 h v bratislavskej Eurovia aréne sa predstavia proti Rumunsku. Pred zverencami trénera Žana Tabaka stojí ťažká úloha, len víťazstvo o 18 a viac bodov im totiž zabezpečí miestenku do ďalších bojov.

Situácia v slovenskej skupine sa vyvinula tak, že posledný zápas bude zároveň priamym súbojom o jedinú postupovú miestenku. Víťaza skupiny čaká v kvalifikácii na európsky šampionát trio Španielsko, Izrael, Poľsko, na ostatných dlhšia prestávka od kvalifikačných stretnutí. Tromfy v rukách má Rumunsko, ktoré je aktuálne na čele skupiny a navyše v prvom vzájomnom meraní síl zvíťazilo 85:68. Ak chcú Slováci pomýšľať na postup, tak musia pred domácim publikom triumfovať minimálne o 18 bodov. „Snažili sme sa pripraviť a nepozerať na to, že je to o 18 bodov. Ideme do zápasu s tým, že ho chceme vyhrať a ukázať progres. Keď príde možnosť hrať na 18 bodov, tak urobíme všetko preto, aby sme boli úspešní a hendikep zmazali. Od posledného zápasu sa ako realizačný tím bavíme smerom k hráčom o tom, že je pre nás podstatné víťazstvo. Keď sa to skončí o 18 bodov, tak to bude krásne a samozrejme, pôjdeme za tým. Pripravovali sme na to aj taktiku. Možno príde súper vedomý si toho, že má 17-bodové vedenie a príde s pocitom, že sa vidí už v ďalšej fáze. Môže sa stať hocičo,“ prezradil asistent trénera Peter Torda.

Už počas víkendu sa s postupovými nádejami rozlúčil Cyprus. Ten mohol pred zápasom v Bratislave Slovákom mierne pomôcť, ale podľa očakávania prehral v Rumunsku vysoko 63:89. Rumuni opäť ukázali svoju doteraz najsilnejšiu zbraň v predkvalifikácii – streľbu za tri body. „Ak je tím tak strelecky disponovaný, tak to bude ťažké. Otázkou je, či to dokážu toľko trojkových pokusov dávať len doma alebo to dokážu dávať aj vonku. Zatiaľ to u súperov nepotvrdili. Osobne tomu neverím, keďže bude plná hala a vieme, o čo hráme,“ vyjadril sa na túto tému asistent trénera.

V prvom vzájomnom meraní síl doplatili Slováci na zlú prvú štvrtinu, ktorú prehrali o 17 bodov. V ďalšom priebehu sa manko snažili zmazať, ale súper si kontroloval dianie na palubovke. „Majú dobrých hráčov, sú vysokí, dobre doskakujú a hrajú fyzicky. Zatiaľ im to padá z vonku, proti Cypru dali doma aj vonku veľa bodov za tri body. Každý bod v útoku a v obrane bude dôležitý. Viac-menej to nepôjde hneď v prvej štvrtine, budeme musieť hrať celý zápas koncentrovane a snažiť sa to dobehnúť. Dôležité bude to, aby sme do toho dali sto percent a hrali celý čas koncentrovane. Väčšinou sme mali pár minút slabších, čo nás stálo trochu zápasy, ako napríklad prvá štvrtina v Rumunsku,“ uviedol pivot Vladimír Brodziansky, na ktorého nadviazal Torda: „Prioritou bude Watson a Cate, sú najlepšími strelcami ich mužstva a v rozhodujúcich chvíľach sú pri lopte. Plus musíme eliminovať ostatných hráčov, ktorí boli nebezpeční pri streľbe z perimetra.“

Tréner Slovenska Tabak však opäť nemôže počítať so službami rozohrávača Šimona Krajčoviča, ktorý absentoval už v predchádzajúcich dvoch stretnutiach. „Šimon Krajčovič nám citeľne chýba, keby hral v Rumunsku, tak vie ubrániť tri – päť bodov a sám vie rovnaký počet bodov dať. Boli by sme na desiatich bodoch a situácia by bola možno iná. Šimon patril v minulej sezóne k oporám Levíc, myslím si, že to dokazoval aj tu v príprave. Žiaľ, to zranenie je také, že nemôže hrať,“ zamyslel sa Torda.

Oproti prvému kolu predkvalifikácie, v ktorom slovenskí basketbalisti uhrali len jedno víťazstvo, sú teraz v hre až do záverečného duelu. Navyše sa môžu spoľahnúť na podporu fanúšikov, ktorí ich v hojnom počte podporovali už pri domácom stretnutí s Cyprom. „Som tu štyri roky a na Cypre sme v podstate vyhrali prvý kvalifikačný zápas vonku. Už sa ukázala morálna sila družstva a tiež to, čo priniesol tréner Tabak do hry, že aj napriek sedembodovému hendikepu, sme sa nezlomili a hrali sme ďalej. Myslím si, že pre každého je veľkou školou spolupracovať s takýmito trénermi. Sme spolu sedem týždňov a čakali sme, že toto bude vrchol. Ideme sa o to pobiť, je to výzva hrať proti družstvám, ktoré by nás čakali v kvalifikácii,“ dodal na záver asistent trénera.

Nominácia SR na zápas predkvalifikácie ME 2021 s Rumunskom
(21. augusta o 18.00 h, Eurovia aréna/Bratislava):

rozohrávači: Dalibor Hlivák, Mário Ihring (obaja BK Inter Bratislava), Andre Jones (Szolnok Olaj KK/Maď.)

krídelníci: David Abrhám (BK Inter Bratislava), Richard Körner (egoé Basket Brno/ČR), Adam Antoni (BC Prievidza), Martin Bachan (BK Levickí Patrioti), Jaroslav Musil (BKM Lučenec)

pivoti: Michal Baťka, Michael Fusek (obaja BK Inter Bratislava), Viktor Juríček (BK Levickí Patrioti), Vladimír Brodziansky (Obradoiro CAB/Šp.)

realizačný tím: Žan Tabak – hlavný tréner, Peter Torda – asistent trénera, Alberto Blanco Vila - asistent trénera, Jakub Chudý – kondičný tréner, Juraj Sluka – fyzioterapeut, Richard Demovič – lekár, Miroslav Páleník – vedúci družstva

Tabuľka F-skupiny:

1. Rumunsko 3 3 0 259:201 6
2. SLOVENSKO 3 2 1 218:224 5
3. Cyprus 4 0 4 272:324 4