Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Basketbal

Vo finále play off SBL si zmerajú sily Inter Bratislava a Komárno

Na archívnej snímke tréner basketbalistov Interu Bratislava Oliver Vidin. Foto: TASR - Martin Baumann

"Žlto-čierni" sa rozhodli po dvoch semifinálových nezdaroch za sebou prebudovať mužstvo. Dopomôcť k dosiahnutiu najvyšších mét prišiel opäť na trénerskú stoličku Srb Oliver Vidin.

Bratislava 5. mája (TASR) - Po dvojročnej odmlke sa do finále Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy mužov (SBL) 2016/2017 prebojovali hráči BK Inter Bratislava. Ich súperom v boji o majstrovský titul bude aktuálny vicemajster MBK Rieker COM-therm Komárno. Úvodný zápas finálovej série je na programe v sobotu 6. mája o 18.00 h v bratislavskej Hant aréne.

"Žlto-čierni" sa rozhodli po dvoch semifinálových nezdaroch za sebou prebudovať mužstvo. Dopomôcť k dosiahnutiu najvyšších mét prišiel opäť na trénerskú stoličku Srb Oliver Vidin. Inter sa od úvodu držal na horných pozíciách tabuľky, počas celého priebehu základnej časti sa opieral hlavne o dobrú bilanciu pred vlastným publikom. Vonku zaznamenal deväť z celkových 11 prehier, čo napokon v tabuľke stačilo na druhú pozíciu. Široký a kvalitný káder však ukázal svoju silu v stretnutiach play off. Najskôr vyradili hladko 3:0 na zápasy družstvo Lučenca, v semifinále ukončili prievidzské nádeje na obhajobu titulu, keď zdolali tím z Hornej Nitry 4:1 na zápasy.

Nad jeho finálovým súperom síce zvíťazil Inter vo všetkých tohtosezónnych zápasoch, ale jeho silu nemožno vzhľadom na výsledky v doterajšom priebehu play off podceniť. "Komárno je veľmi nepríjemný súper, pokiaľ mu je dovolené hrať jeho hru. Hlavne musíme zavrieť útočný doskok a poctivo brániť. To sú základné veci. Čo sa týka individuálne jednotlivých hráčov, musíme sa sústrediť na Bobana Tomiča, ale zároveň nezabúdať, že každý jeden hráč Komárna je schopný nastrieľať 20 bodov. Preto musíme aj vo finále hrať tak ako v semifinále proti Prievidzi, teda musíme zabrať všetci, aby sme mohli byť spokojní," povedal pred finále tréner Interu Oliver Vidin.

Série Interu s Komárnom vo vyraďovacej časti sú ozdobou už niekoľko sezón za sebou, spoločné finále si zopakujú po piatich rokoch. Vtedy sa radoval z triumfu bratislavský celok, keď zvíťazil 4:3 na zápasy. "Komárno má momentálne vynikajúcu formu. Potvrdilo to aj v semifinále proti Košiciam, ktoré boli zo začiatku asi miernym favoritom. Komárno však svojimi výsledkami, svojou hrou a svojou zomknutosťou ukázalo, že je oveľa lepším mužstvom ako Košice a určite bude chcieť preniesť vynikajúcu formu aj do začiatku našej série. Musíme sa preto zodpovedne pripraviť. Či už pod košom alebo na rozohrávke disponujú kvalitou a budeme mať čo robiť, aby sme ich zastavili," vyhlásil pivot Interu Radoslav Rančík.

Komárno opäť raz obrátilo naruby všetky papierové predpoklady. Vzhľadom na početné zdravotné problémy počas sezóny a nabitý program zápasov, išli do play off napokon až z piatej pozície. V tejto fáze si už však počínali suverénne, v štvrťfinálovom krajskom derby triumfovali nad Levicami 3:1 na zápasy. Z hry vyradili aj víťaza základnej časti a Slovenského pohára KB Košice, v semifinále zvíťazili nad "býkmi" 4:2 na zápasy a opäť po roku sa predstavia vo finále.

"Myslím si, že finále bude vyvrcholením mimoriadne kvalitnej sezóny SBL. Stretnú sa v ňom dve družstvá, ktoré sa vo vyraďovacích bojoch stretli za posledné roky pomerne často a vždy to boli zaujímavé a skvelé série, preto verím, že ani táto nebude výnimkou. Inter je veľmi silný tím, ktorý má na každom poste dvoch až troch kvalitných hráčov. Prehrali sme s nimi v tejto sezóne všetky zápasy, ale to isté platilo aj o Košiciach, nad ktorými sme zvládli zvíťaziť, preto verím, že aj Inter sa nám už konečne podarí zdolať. Budeme sa musieť vyrovnať s ich agresívnou nátlakovou obranou, to je zbraň, ktorá zdobí Inter počas celej sezóny. Ak chceme uspieť, musíme eliminovať individuality v tíme Interu. Verím tomu, že naši hráči nechajú v celej sérii na ihrisku všetko, čo je v nich a budú so srdcom bojovať aj za zraneného kapitána Sinišu Biliča," vyhlásil kormidelník Komárna Richard Ďuriš.

"Obuvníci" sa opäť opierajú hlavne o kolektívny výkon a tiež o domáce prostredie, v ktorom nenašli v tohtoročnom play off zatiaľ premožiteľa. Počas vyraďovacej časti stihli vybojovať aj historický triumf v nadnárodnom Alpsko-jadranskom pohári, keď vo finále zdolali slovinské Helios Suns Domžale. Proti Interu však nemôžu počítať so svojim kapitánom Sinišom Biličom, ktorý nedohral druhý finálový zápas s Domžale.

Finále play off Eurovia SBL (hrá sa na štyri víťazstvá:



BK Inter Bratislava (2) - MBK Rieker COM-therm Komárno (5)

vzájomné zápasy: 88:78 (d), 74:88 (v), 90:89 (d), 78:65 (semifinále SP), 78:85 (v)
1. zápas (sobota 6. mája): Inter - Komárno
2. zápas (streda 10. mája): Komárno - Inter
3. zápas (sobota 13. mája): Inter - Komárno
4. zápas (streda 17. mája): Komárno - Inter
prípadný 5. zápas (sobota 20. mája): Inter - Komárno
prípadný 6. zápas (streda 24. mája): Komárno - Inter
prípadný 7. zápas (sobota 27. mája): Inter - Komárno

Prehľad majstrov SR:
1992/93 BK Davay Pezinok
1993/94 BC Prievidza
1994/95 BC Prievidza
1995/96 BK Inter Slovnaft Bratislava
1996/97 BK Slovakofarma Pezinok
1997/98 BK Slovakofarma Pezinok
1998/99 BK Slovakofarma Pezinok
1999/00 BK Slovakofarma Pezinok
2000/01 BK Slovakofarma Pezinok
2001/02 BK Slovakofarma Pezinok
2002/03 BK Chemosvit Svit
2003/04 E.S.O. Lučenec
2004/05 K-CERO SPU Nitra
2005/06 E.S.O. Lučenec
2006/07 Slávia TU Košice
2007/08 BC Skanska Pezinok
2008/09 BK AX SPU Nitra
2009/10 AB Cosmetics Pezinok
2010/11 BK Astrum Levice
2011/12 BC Prievidza
2012/13 BK Inter Incheba Bratislava
2013/14 BK Inter Incheba Bratislava
2014/15 MBK Rieker Com-therm Komárno
2015/16 BC Prievidza