Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

Ružomberčanky prehrali v Krasnojarsku, no v pohári FIBA idú ďalej

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lenka Krošláková

Basketbalisti Ružomberka sa v osemfinále stretnú s francúzskym tímom Tarbes Gespe Bigorre. Prvý zápas je na programe 24. januára od 20.30 vo Francúzsku, odveta bude o týždeň neskôr.

Krasnojarsk 10. januára (TASR) - Basketbalistky MBK Ružomberok prehrali vo štvrtkovej odvete 1. kola vyraďovacej fázy Európskeho pohára FIBA na palubovke ruského klubu Jenisej Krasnojarsk 72:74. Napriek tomu postúpili do osemfinále EP FIBA 2018/2019 vďaka šesťbodovému náskoku z prvého zápasu. Minulý týždeň doma triumfovali 80:74.

Zverenky trénera Juraja Suju dokonale oplatili Krasnojarsku dve prehry v základnej skupine z minulého ročníka. Vo štvrtok sa opäť mohli spoľahnúť na Eglu Šikšniuté, ktorá nastrieľala 20 bodov, dobre jej sekundovala Janeesa Jefferyová s 19 bodmi.

Ružomberok sa v osemfinále stretne s francúzskym tímom Tarbes Gespe Bigorre. Prvý zápas je na programe 24. januára od 20.30 vo Francúzsku, odveta bude o týždeň neskôr.

Európsky pohár FIBA, 1. kolo vyraďovacej fázy, odveta:

Jenisej Krasnojarsk (Rus.) - MBK Ružomberok 74:72 (31:37)
Jenisej: Mavungová 23 (10 doskokov), Namoková 13, Marčenková 8, Hinesová-Allenová 4, Grigorevová, (Dorovskichová a Levčenkovová po 9, Kirianová 6, Doroševová 2 Vorobievová, Ponamarčuková)
MBK: Šikšniuté 20, Jefferyová 19, Ellenbergová-Wileyová 13, Jackovecová 10, Mištinová 2 (Markovičová 6, Kelčíková 2, Ivančáková, Jánoščíková, Stašová)
TH: 16/12 – 16/12, fauly: 18 – 19, trojky: 10 – 4, rozhodovali: Karovič (BaH), Prpa (Srb.), Ferevski (Mac.)
štvrtiny: 16:23, 15:14, 25:15, 18:20


Ružomberčanky začali odvážne, po troch minútach viedli o šesť bodov. Hostky si strážili náskok z prvého zápasu, domácim nedovolili bodovo sa priblížiť, v polovici prvej štvrtiny viedli aj o osem bodov. V druhej časti Jenisej zvýšil tempo a už po minúte zmazal sedembodové manko z úvodu zápasu. Pokračoval v lepšej ofenzíve a nakrátko sa mu podarilo aj otočiť priebežný stav (29:28). Ružomberčanky sa nenechali zaskočiť a vďaka skvelej defenzíve si pred obrátkou vypracovali šesťbodový náskok.

Po polčasovej prestávke začali lepšie opäť domáce. Zlepšili trojkovú streľbu a podarilo sa im dokonca zmazať šesťbodový náskok Ružomberka z prvého zápasu. V záverečnej štvrtine striedavo viedli domáce i hostky, päť minút pred koncom duelu viedol Jenisej o štyri body. Ružomberčanky však zostali koncentrované, podarilo sa im vyrovnať a napokon udržať postupový náskok z úvodného zápasu.

Hlas trénera (zdroj TASR):

Juraj Suja, tréner Ružomberka: "Sme šťastní, za to čo sa nám podarilo. Odpisovali nás, aj na oficiálnej FIBA stránke, ale podarilo sa nám ukázať opak. Som veľmi hrdý na celý tím. Veľmi sme túžili uspieť a pretavili sme to do postupu. Proti nám stál súper s obrovskou kvalitou, bolo to vidieť v druhom polčase, podarilo sa nám to ustáť a uspeli sme."