Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Basketbal

VIDEO: Cavs zdolali Golden State a vedú, James prepísal históriu

Hráč Cleveland Cavaliers Matthew Dellavedova (na zemi) a hráč Golden State Warriors David Lee (vpredu) sa zrútili na zem po strate lopty počas druhej polovice tretej finálovej hry NBA v Clevelande, 9. júna 2015 Foto: TASR/AP

Elitný krídelník spolu za prvé tri finálové duely zaznamenal 123 bodov, čo je nový rekord súťaže.

Cleveland 10. júna (TASR) - Basketbalisti Clevelandu Cavaliers zvíťazili v utorkovom treťom stretnutí finále play off NBA nad Golden State Warriors 96:91 a ujali sa vedenia v sérii 2:1 na zápasy. Lídrom domácich bol opäť LeBron James, ktorý nastrieľal súperovi 40 bodov. Elitný krídelník spolu za prvé tri finálové duely zaznamenal 123 bodov, čo je nový rekord súťaže.

Úvodné dva súboje v Oaklande sa museli predlžovať a nechýbalo veľa, aby sa tak stalo aj po tretí raz. Prvý polčas utorkového duelu patril domácim, ktorí od rozskoku prebrali iniciatívu a postupne svoj náskok zvyšovali. Hostia si akokeby mimo vlastnej palubovky neverili, váhali so strelami a hrali zakríknuto. V základnej časti strieľali súperom v priemere takmer 110 bodov na zápas, v utorok ich do polčasu zaznamenali iba 37.

Cavaliers mali navrch aj po zmene strán. Ich líder James v polovici tretej štvrtiny zvýšil úspešnou trojkou a potom presnou strelou z odskoku na 61:48 a tréner Kalifornčanov Steve Kerr si radšej zobral oddychový čas. Nepomohlo, domáci dali následne tri koše za sebou a po smeči Mozgova viedli 20-bodovým rozdielom (68:48). Warriors však nezložili zbrane a v štvrtom dejstve sa rozohrali k mohutnému záveru. Stephen Curry 160 sekúnd pred záverom dokonca znížil na 81:80 a fanúšikovia Cavs sa začali strachovať o výsledok. V kľúčových momentoch však Cleveland podržali James s austrálskym rozohrávačom Matthewom Dellavedovom. Druhý menovaný, hrajúci ako náhrada za zraneného tvorcu hry Kyrieho Irvinga, bol autorom akrobatického koša, po ktorom premenil aj trestný hod. James pridal 104 sekúnd pred klaksónom trojku (87:80) a bolo rozhodnuté. Hostia síce potom dvakrát znížili na rozdiel troch bodov, ale Cleveland si náskok udržal a napokon oslavoval dôležité víťazstvo.

Jamesovi, autorovi 40 bodov, 12 doskokov a 8 asistencií kvalitne sekundoval Dellavedova, ktorý si za výkon zaslúžil aj pochvalu od svojho hviezdneho spoluhráča. "Je to chlapík tvrdý ako z ocele. Svojou bojovnosťou ťahá spoluhráčov, on je taký tmel v našom tíme. Dnes hral vynikajúco, bez neho by sme nevyhrali," povedal James. Nevysoký Austrálčan, autor 20 bodov, bol po zápase taký vyčerpaný, že lekári mu museli nasadiť infúzie a s viacnásobnými kŕčmi v nohách ho odviezli na pozorovanie do nemocnice. "Matthew je príkladný bojovník, dnes nechal na palubovke všetko. Musím však pochváliť aj ostatných hráčov, víťazstvo sme si vydreli poctivou robotou v obrane v prvých troch štvrtinách," hodnotil duel domáci kouč David Blatt.

Warriors dopplatili na slabý začiatok z ich strany. "Musíme hrať od úvodu agresívnejšie smerom ku košu, viac riskovať a nebáť sa. Jednoducho hrať tak, ako dnes v záverečnej štvrtine," povedal po zápase Curry, ktorému rovnako ako v predchádzajúcom zápase dlho trvalo, kým sa dostal do streleckého rytmu (v prvom polčase dal tri body). Pozitívom na hre Warriors bol výkon dvojice striedajúcich hráčov Andre Iguodala, David Lee. Prvý menovaný pridal z lavičky 15 bodov, Lee zasiahol do priebehu finálovej série vôbec po prvý raz a dal bodov 11.

Štvrté pokračovanie boja o titul je na programe v noci na piatok opäť v Clevelande.

Finále play off NBA - tretí zápas
CLEVELAND - GOLDEN STATE 96:91 (24:20, 20:17, 28:18, 24:36)



Cavaliers: James 40 /12 doskokov/, Dellavedova 20, T. Thompson 10 /13 doskokov/, Mozgov 6, Shumpert 3 (Smith 10, Jones 7, Miller 0)

Warriors: Curry 27, K. Thompson 14, Green 7, Bogut 4, Barnes 0 (Iguodala 15, Lee 11, Ezeli 5, Livingston 4, Barbosa 4)
TH: 24/17 - 12/7, fauly: 16:25, trojky: 9:12. Diváci: 20.562
/stav série: 2:1/