Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Basketbal

Tréner Good Angels o zápase s Galatasarayom: Víťazstvo vďaka defenzíve

Na snímke vľavo hráčka Košíc Anna Jurčenková, vpravo tréner Good Angels Košice Maroš Kováčik v zápase A-skupiny Európskej ligy basketbalistiek Good Angels Košice - Galatasaray Istanbul v Košiciach 28. októbra 2015. Foto: TASR/František Iván

V zápase sa naplnili slová trénera košického družstva o tom, že stretnutia Galatasarayu nie sú o streleckých hodoch.

Košice 29. októbra (TASR) - Basketbalistky Good Angels Košice dosiahli v stredu cenné víťazstvo v Eurolige, keď na domácej palubovke zdolali Galatasaray Istanbul 54:49. Turecký klub patrí k favoritom A-skupiny a pre zverenky Maroša Kováčika je skalp tureckého majstra hodnotným úspechom. Podľa kormidelníka Košičaniek bol kľúčom k víťazstvu výkon v obrannej činnosti.

V zápase sa naplnili slová trénera košického družstva o tom, že stretnutia Galatasarayu nie sú o streleckých hodoch. "V ich zápasoch nepadá veľa bodov, a to očakávame aj v stredu," uviedol Kováčik dva dni pred stretnutím a samotný duel mu dal za pravdu. V súboji dvoch tímov, ktoré mali dovtedy na konte jedno víťazstvo i jednu prehru, dominovali defenzívy. Úspešnejšou bola tá košická, ktorá dokázala udržiavať väčší či menší náskok počas celého stretnutia. "V zápasoch s Galatasarayom je to vždy o málo bodoch. Je ťažké hrať proti tomuto súperovi najmä preto, že akonáhle odskočia na rozdiel 5-6 bodov, ťažko sa to proti nim dobieha. Priznám sa, taký priebeh zápasu som veľmi neočakával. Možno to už znie ako fráza, no som šťastný, že nás opäť podržala obrana. To je kľúč k úspechu," poznamenal Kováčik po stretnutí.

Hoci je Galatasaray už niekoľko rokov favoritom celej Euroligy, košickému družstvu sa proti nemu mimoriadne darí. O pozitívnej bilancii Good Angels proti úradujúcemu tureckému majstrovi vie aj kormidelník slovenského tímu. "Zdá sa mi, že doteraz hral tím Good Angels Košice proti Galatasarayu štyrikrát a vždy bol úspešný. Ja verím, že sa v tejto sezóne stretneme ešte raz a túto sériu potiahneme ďalej," povedal Kováčik veľavravne.

Zaujímavé je, že Košičanky nemuseli proti favorizovanému súperovi ani raz doťahovať bodovú stratu. Od úvodu zápasu boli vo vedení a súperovi nedovolili ani vyrovnať priebežný stav. Nechýbalo množstvo súbojov a s tým súvisiacich osobných chýb (19:19), čo svedčí o dôraznej hre defenzív. "O tom sú euroligové zápasy. Je to ťažký boj pod košom aj v ihrisku. Sme však na to pripravené. Ako nás ony bijú, tak sa snažíme aj my ich," poznamenala s úsmevom Anna Jurčenková, ktorá konto súperiek zaťažila ôsmimi bodmi.

Euroligovú premiéru si v stredu odbila Shenise Johnsonová. Američanka strávila na palubovke viac ako osem minút, počas ktorých zaznamenala 6 bodov. Ako jediná z hráčok Good Angels dokázala presne strieľať spoza trojkového oblúka. Oba jej trojkové pokusy znamenali body pre domáci tím. "Mali sme ďalšiu hráčku do rotácie, no bolo vidno, že prišla trochu zranená z finále WNBA. Som však príjemne prekvapený z toho ako Shenise žila aj mimo hracej plochy. Keď bola na striedačke, burcovala hráčky a pomáhala tímu aj týmto spôsobom," poznamenal Kováčik na adresu 25-ročnej hráčky.

Generálny manažér košického klubu Daniel Jendrichovský sa po minulotýždňovej prehre na palubovke Fenerbahce Istanbul pre TASR vyjadril, že tímy ako Fenerbahce, Galatasaray a Dinamo Kursk nepovažuje za hlavných súperov svojho tímu. Narážal tým najmä na skutočnosť, že práve menované kluby sú hlavnými favoritmi A-skupiny a košický tím by rád zabojoval o štvrté či piate miesto. Skalp družstva z "veľkej trojky" je o to cennejší a pre naplnenie euroligových ambícií Košíc má veľký význam. "Už dávnejšie som tvrdil, že ak chceme pomýšľať na splnenie skromných cieľov, ktoré máme, potrebujeme aj jedno veľké víťazstvo. Dnes ho máme," uviedol Kováčik.

Priebežná tabuľka A-skupiny Euroligy:
1. Famila Schio 3 2 1 230:182 5
2. Dinamo Kursk 3 2 1 190:160 5
3. GOOD ANGELS KOŠICE 3 2 1 165:158 5
4. Galatasaray Istanbul 3 1 2 169:184 4
5. Lille Métropole 2 1 1 127:116 3
6. Avenida Salamanca 2 1 1 119:115 3
7. Fenerbahce Istanbul 2 1 1 102:117 3
8. Uniqa Šopron 2 0 2 105:175 2

Najbližší program Good Angels Košice v Eurolige:
4. kolo: 4. novembra 2015, 17.00: Dinamo Kursk – Good Angels
5. kolo: 11. novembra 2015, 17.45: Good Angels – Famila Schio