Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

Good Angels verzus USK Praha bude i súbojom slovenských trénerov

Na kombosnímke Natália Hejková (vľavo) a Maroš Kováčik. Foto: TASR

Zápas odohrajú tímy Maroša Kováčika a Natálie Hejkovej v stredu o osemnástej hodine.

Košice 2. februára (TASR) - Basketbalistky Good Angels Košice nastúpia v stredu na svoj posledný domáci duel Európskej ligy v Infiniti aréne proti USK Praha (18.00). Duel bude nielen súbojom domácej defenzívy a pražskej ofenzívy, ale aj dvoch slovenských trénerov - Maroša Kováčika a Natálie Hejkovej.

"Musím povedať, že mám veľký rešpekt pred trénerkou Natáliou Hejkovou. Je to veľká osobnosť, nielen slovenského basketbalu, ale celkovo športu. To, čo dokázala vo svojej kariére by chcel mať za sebou asi každý tréner a nevynímajúc mňa. Nikdy som to však nebral osobne i keď sa rozprávalo o finálovej sérii s Ružomberkom, proti Svitekovi s Krakovom, či teraz proti USK. Súperia dva tímy po päť hráčok a je jedno, kto stojí za čiarou," uviedol pre TASR Kováčik.



Na pondelňajšom tréning vybehla po približne desaťdňovej pauze aj rozohrávačka Jana Minčíková, ktorá mala problémy so zraneným prstom. Od piatka však netrénovala s tímom Američanka Ta'Shauna Rodgersová, ktorá si spôsobila výron členka a nevycestovala ani do Ružomberka. "Dnes by mal lekár odobriť jej ďalšie účinkovanie na tréningu a jej možnosti v zápase," prezradil Kováčik a k odchodu Tijany Krivačevičovej po zápase v Kursku povedal: "Po strate šance postúpiť zo skupiny prišla dobrá ponuka od maďarskej Šoprone, kde pôsobila pred tri a pol rokmi. Maďarský klub postúpil zo základnej skupiny Eurocupu a je v prvom kole play off. Prišla informácia, že majú ambíciu túto súťaž vyhrať, takže sa chceli posilniť."



Pražský klub v prvom meraní síl na domácej palubovke zvíťazil 76:57 a v Infiniti aréne sa bude spoliehať predovšetkým na výkony španielskej dirigentky hry Laie Palauovej. "Bez ohľadu na postavenie v tabuľke má tento duel svoj náboj. Aj keby išlo iba o hladinu priateľského turnaja alebo prípravného stretnutia, tak konfrontácia s českými družstvami má svoje čaro. Obzvlášť preto, že Prahu vedie Natália Hejková a preto sa rivalita skrývať nedá," konštatoval generálny manažér Good Angels Daniel Jendrichovský a k súboju dodal: "Predchádzajúci súperi Prahy, či už Galatasaray alebo Krakov, ukázali čo na nich platí. Agresivita v obrane, pretože sú to všetko vynikajúce strelkyne a okrem Sonje Petrovičovej a Danielle Robinsonovej veľmi prienikovú hru neuznávajú. Ich celá hra stojí a padá na superrozohrávačke Palauovej, ktorá však nemá takú fazónu ako na konci minulého roka."



Na jeho slová nadviazala i kapitánka Zuzana Žirková, ktorá česko-slovenský derby zápas vníma ako každý iný v EL. "Určite chceme zvíťaziť a takto sa rozlúčiť na domácej palubovke s divákmi. Sme trošku oklieštení, uvidíme ako sa to vyvinie, no určite budeme bojovať," naznačila ambície košického klubu Žirková. S trénerkou Hejkovou sa pozná dlhé roky. "Zápas nevnímam špecificky, držím jej palce k postupu do play off, ale teraz hrám a bojujem za Košice," dodala.


Priebežná tabuľka A-skupiny:

1. Jekaterinburg 9 8 1 709:587 17

2. Dinamo Kursk 9 7 2 696:627 16

3. Galatasaray 10 4 6 640:645 14

4. Wisla Krakov 10 4 6 669:706 14

5. USK Praha 9 4 5 620:624 13

6. Montpellier 9 4 5 572:598 13

7. Good Angels 10 2 8 572:691 12



Zostávajúci program Good Angels Košice v základnej A-skupine EL:

4. februára: Good Angels Košice - ZVVZ USK Praha /18.00/

11. februára: UMMC Jekaterinburg - Good Angels Košice /14.00/