Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

MS v basketbale: Česi oslavujú historickú výhru v ére samostatnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Palkovič

Japoncov zdolali 89:76 a uchovali si šancu na postup z E-skupiny.

Šanghaj 3. septembra (TASR) - Basketbalisti Českej republiky sa v utorok dočkali historického víťazstva v ére samostatnosti na majstrovstvách sveta. Japoncov zdolali 89:76 a uchovali si šancu na postup z E-skupiny. V poslednom stretnutí potrebujú zdolať Turkov, ktorých pozícia mohla byť oveľa lepšia, no po obrovskej dráme napokon podľahli USA 92:93 po predĺžení.

Jediný český hráč z NBA Tomáš Satoranský tentoraz nebol najlepším strelcom svojho mužstva, no nebol ďaleko od triple double, keď zaznamenal 15 bodov, 7 asistencií a 6 doskokov. Bodovo potiahli Čechov krídelník Nymburku Jaromír Bohačík a naturalizovaný Američan Blake Schilb, obaja dali po 22 bodov. "Japonci boli nepríjemní, utvárali neustále tlak na loptu. Celý zápas hrali v bojovom móde, nebolo rozhodnuté za žiadneho stavu," povedal od budúcej sezóny hráč Chicaga Bulls do mikrofónu ČT: "Skvelý zápas odohrali Jaromír Bohačík a Blake Schilb. Ja som sa snažil byť trochu agresívnejší až v druhom polčase. Bol to pre nás trochu atypický zápas, ale zónová obrana nám išla dobre."

Úspech českej reprezentácie potešil aj trénera Ronena Ginzburga. "Je to naozaj veľká chvíľa, snáď budeme v takých výkonoch pokračovať. Proti Turkom nebudeme favoritmi, no na druhej strane nás nikto nemôže považovať za outsiderov bez šance," povedal podľa idnes.cz izraelský kouč. Duel je na programe vo štvrtok o 10.30 SELČ.