Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

VIDEO: Aj druhú bitku finálovej série muselo rozhodnúť predĺženie

Zaujímavá snímka z finále NBA, pod košom s loptou zakončuje LeBron James. Foto: TASR/AP

LeBron James sa blysol triple double.

New York 8. júna (TASR) - Basketbalisti Clevelandu zvíťazili v druhom zápase finále play off zámorskej NBA na palubovke Golden State 95:93 po predĺžení a vyrovnali stav série.



Víťaz základnej časti súťaže triumfoval v dramatickom prvom dueli 108:100 po predĺžení, tentoraz sa opäť predlžovalo, no so šťastnejším koncom pre Cavaliers. Ich ťahúňom bol opäť fenomenálny LeBron James, ktorý dosiahol triple double za 39 bodov, 16 doskokov a 11 asistencií.

Druhý duel série bol ešte vyrovnanejší ako ten prvý a napokon sa prvý raz v histórii súťaže stalo, že oba úvodné finálové súboje dospeli do predĺženia. V riadnom hracom čase si obe mužstvá držali súpera na dištanc, po troch štvrtinách viedli hostia z Ohia 62:59. Ich náskok po úspešnom trojkovom pokuse Jamesa 193 sekúnd pred záverom narástol na rozdiel 11 bodov a domácemu koučovi Stevovi Kerrovi nezostávalo nič iné, ako si zobrať oddychový čas. Tento ťah sa ukázal ako správny, Warriors sa počas time-outu upokojili a zavelili k mohutnému záveru. Ich lídrom bol v tých momentoch Stephen Curry, ktorý dovtedy svojím výkonom výrazne zaostával za očakávaniami. Úradujúci MVP zaznamenal dve trojky a po ďalších trestných hodoch z jeho ruky prehrávalo Golden State už len o päť bodov. Domáci tvorca hry bol aj autorom koša 7,2 sekundy pred klaksónom, zásluhou ktorého sa Warriors podarilo vyrovnať na 87:87. Posledné slovo v riadnom hracom čase, rovnako ako v prom zápase, tak patrilo Clevelandu. Akcia samozrejme išla cez Jamesa, ktorý dôrazne bránený Andrem Iguodalom svoj dvojtakt z ľavej strany minul a muselo sa opäť predlžovať.

Cavaliers nechali zabudnúť na extra periódu z predchádzajúceho duelu, v ktorej zaznamenali jediný kôš a prehrali ju 2:10. Tentoraz to boli oni, ktorí strelili prvých päť bodov nadstaveného času a ujali sa vedenia. Domácim sa však aj po druhýkrát v zápase podarilo manko dohnať a po trestných hodoch Curryho viedli 29,5 sekundy pred koncom 93:92. Potom prišli veľké chvíle Matthewa Dellavedovu. Austrálsky rozohrávač, ktorý v základnej zostave Cavs nahradil zraneného Kyrieho Irvinga, najskôr premenil obe šestky, keď bol faulovaný na útočnom doskoku, a potom výbornou defenzívou nedovolil Currymu skórovať. James zvýšil na 95:93 a domácim následne nevyšla ani posledná akcia, keď prihrávku Curryho na Klaya Thompsona, s 34 bodmi najlepšieho strelca domácich, vystihol Iman Shumpert.

V konečnom zúčtovaní štatistík rozhodli o výsledku tri faktory. Golden State výrazne chýbali body z ich tradičnej zbrane - trojkovej streľby, keď z 35 ďalekonosných pokusov premenili jeho hráči len osem. Warriors navyše ťahali za kratší koniec aj na doskoku (45:55). Kľúčovým faktorom však bol dominantný a komplexný výkon Jamesa. Elitný krídelník pridal k 39 bodom aj 16 doskokov, 11 asistencií a dosiahol piaty triple-double vo finále v kariére. V historických tabuľkách sa dostal v tomto ukazovateli na druhé miesto. Cavaliers najmä jeho zásluhou dosiahli vôbec prvé finálové víťazstvo v klubovej histórii.

Jamesovi sa po zápase pozdával najmä defenzívny výkon jeho tímu. "Ak budeme brániť tak ako dnes, môžeme dosiahnuť ďalšie víťazstvá. Predviedli sme výborný tímový výkon a zaslúžene vyhrali. Teraz musíme tento výsledok potvrdiť na domácej palubovke," povedal. Curry ako najlepší trojkár súťaže trafil spoza oblúka len dva z 15 pokusov. "Strely, ktoré normálne premieňam, dnes nepadali dnu. Nedarilo sa mi dostať sa do správneho rytmu. Verím, že to bola záležitosť len na jeden zápas," sypal si popol na hlavu MVP súťaže.

Séria sa teraz sťahuje do Ohia, Cleveland hostí tretí (10. júna, 3.00 h SELČ) a štvrtý (12. júna, 3.00) finálový duel.

GOLDEN STATE - CLEVELAND 93:95 po predĺžení (20:20, 25:27, 14:15, 28:25 - 6:8)
Warriors: K. Thompson 34, Curry 19, Barnes 11, Green 10 /10 doskokov/, Bogut 2 /10 doskokov/ (Iguodala 7, Barbosa 5, Livingston 3, Ezeli 2, Speights 0)
Cavaliers: James 39 /16 doskokov, 11 asistencií/, Mozgov 17 /11 doskokov/, Dellavedova 9, Shumpert 7, T. Thompson 2 /14 doskokov/ (Smith 13, Jones 8, Miller 0)
TH: 25/19 - 40/28, fauly: 31:24, trojky: 8:9. Diváci: 19.596
/stav série: 1:1/