Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Basketbal

Shaquilla O’Neala uvedú do Siene slávy NBA

Shaquille O´Neal Foto: TASR/AP Photo

Nezabudnuteľný O’Neal bavil NBA 19 sezón, s kariérou sa rozlúčil v drese Bostonu Celtics počas ročníka 2010/2011.


Houston 4. apríla (TASR) - Do basketbalovej Siene slávy zámorskej NBA pribudnú v tomto roku Allen Iverson, Shaquille O’Neal a Jao Ming. Spolu s nimi sa dostane pocty ďalším siedmim legendám.

Nezabudnuteľný O’Neal bavil NBA 19 sezón, s kariérou sa rozlúčil v drese Bostonu Celtics počas ročníka 2010/2011. "Shaq" je štvornásobným držiteľom prsteňa za majstrovský titul, najužitočnejší hráč sezóny 1999/2000, osemkrát bol súčasťou All-Stars tímu a tiež bol súčasťou najlepšieho tímu NBA za posledných 50 rokov. Legendárny dres s číslom 34, ktorý nosil ako hráč Los Angeles Lakers vyvesili v hale, rovnakej pocty sa dočkal aj v Miami, kde nosil číslo 32.

Druhým veľkým menom je MVP sezóny 2000/2001 Allen Iverson. Rozohrávač, ktorý udivoval svojou výškou, rýchlosťou, ale aj škandálmi, odohral veľkú časť svojej kariéry v drese Philadelphia 76ers. Na sklonku kariéry odohral jednu sezónu aj za turecký Besiktas Istanbul. Jedenásť rokov za sebou nechýbal v All-Stars zápase a štyrikrát získal honor najlepšieho strelca NBA.

Slávnu dvojicu doplní draftová jednotka z roku 2002 Jao Ming. Činsky basketbalista odohral deväť rokov v drese Houstonu Rockets, počas ktorých bol dvakrát v najlepšom tíme sezóny. V dôsledku zranení musel v roku 2010 predčasne ukončiť svoju kariéru.

Do Siene slávy NBA pribudnú aj dlhoročný majiteľ Bulls Jerry Reinsdorg, ktorý získal v 90. rokoch šesť titulov s "býkmi, tréner Michigan State Tom Izzo, bývalý rozhodca Darell Garretson, člen Basketbalovej siene slávy Cumberland Posey, držiteľ troch národných mládežníckych titulov John McLendon a Zelmo Beatty, bývalý hráč Utahu a Los Angeles.