Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Basketbal

Golden State vyhral prvú finálovú drámu proti Clevelandu po predĺžení

LeBron James v podkošovom súboji o loptu s dvojicou súperov: Klay Thompson a Harrison Barnes. Foto: TASR/AP

Clevelandu nestačilo ani 44 bodov hviezdneho LeBrona Jamesa, čo je jeho kariérne finálové maximum.

New York 5. júna (TASR) - Basketbalisti Golden State vedú vo finále play off zámorskej NBA 1:0 na zápasy. Víťaz základnej časti súťaže triumfoval v dramatickom prvom dueli na domácej palubovke nad Clevelandom 108:100 po predĺžení. V riadnom čase sa zápas skončil nerozhodne 98:98.

Šiestykrát v histórii musel prvý finálový zápas rozhodnúť až nadstavený čas, v ňom ale domáci dovolili v zaplnenej Oracle aréne v Oaklande súperovi zaznamenať iba dva body. Streleckým lídrom víťazných Warriors bol s 26 bodmi Stephen Curry, Klay Thompson pridal 21. Clevelandu nestačilo ani 44 bodov hviezdneho LeBrona Jamesa, čo je jeho kariérne finálové maximum.



Hosťujúcich Cavaliers okrem prehry mrzelo aj zranenie Kyrieho Irvinga (23 bodov), ktorý v predĺžení odkríval z palubovky pre problémy s ľavým kolenom. Či bude k dispozícii na druhý finálový duel v nedeľu opäť na palubovke Golden State, zatiaľ nie je známe.

Ani jeden z hráčov domáceho tímu predtým vo finále nehral a podľa toho vyzeral aj úvod z ich strany. Warriors pôsobili nervóznym dojmom, netriafali koše z ľahkých pozícií a pri rozohrávke strácali lopty. Cavaliers vedení Jamesom (v prvej štvrtine 12 bodov) sa rýchlo ujali dvojciferného vedenia, keď práve ich líder úspešným trojkovým pokusom 90 sekúnd pred záverom úvodného dejstva zvýšil na 26:13. Domáci striasli nervozitu v druhej časti hry a mohli za to ďakovať najmä zlepšenej defenzíve. V útoku ich potiahol Curry, ktorý za stavu 33:36 zaznamenal osem bodov za sebou a fanúšikovia v Oaklande boli vo vytržení. Polčas napokon vyhrali hostia 51:48.

Po zmene strán pokračoval vyrovnaný priebeh, celkovo sa menilo vedenie 13-krát, v jedenástich prípadoch bolo vyrovnané skóre. V dramatickom závere riadneho hracieho času mal posledné slovo Cleveland, ale najskôr James a potom aj Shumpert netrafili. V predĺžení to už bola jednoznačná záležitosť Warriors. Tí strelili prvých sedem bodov v extra perióde, unavení Cavaliers sa za päť minút zmohli len na Jamesov kôš deväť sekúnd pred koncom.

V konečnom súčte rozhodol výkon lavičiek. Domáci striedajúci hráči v mikrosúboji zdolali náhradníkov súpera 34:9. Okrem základnej zostavy sa v drese hostí presadil iba JR Smith, ale aj ten na svojich deväť bodov potreboval až 13 streleckých pokusov. James sám na všetko nestačil, navyše v predĺžení prišiel o svojho kolegu Irvinga, ktorý si obnovil zranenie ľavého kolena a po zápase opúšťal halu s barlami. "Aj na tóne môjho hlasu môžete počuť, že mám určité obavy," povedal novinárom smutný rozohrávač. Problémy s ľavým kolenom mal aj v konferenčnom finále proti Atlante, jeho štart v druhom zápase série je vážne ohrozený.

"Vedeli sme, že tých päť minút jednoducho musíme zvládnuť. Ak by sme prehrali, výhodu domácej palubovky by získal súper. V predĺžení sme udreli všetkými zbraňami a vyšlo to," usmieval sa po zápase Curry. Jamesa mrzel najmä nepremenený pokus v závere riadneho hracieho času. "Bol som v dobrej pozícii, rovnakých košov som dal množstvo. Žiaľ, tentoraz sa nepodarilo. Boli sme blízko k víťazstvu, ale nič sa nedeje, séria pokračuje ďalej," povedal líder hostí zámorským novinárom. Clevelandský kouč David Blatt už mal jasno, s akou taktikou nastúpia jeho zverenci v druhom zápase: "Musíme hrať viac cez Jamesa. Vytvárať mu pozície a uľahčovať mu život."

Druhý duel finálovej série hranej na štyri víťazstvá je na programe v noci na pondelok opäť v Oaklande.

GOLDEN STATE - CLEVELAND 108:100 po predĺžení (19:29, 29:22, 25:22, 25:25 - 10:2)
Warriors: Curry 26, K. Thompson 21, Green 12, Barnes 11, Bogut 4 (Iguodala 15, Speights 8, Ezeli 5, Livingston 4, Barbosa 2)
Cavaliers: James 44, Irving 23, Mozgov 16, Shumpert 6, T. Thompson 2 /15 doskokov/ (Smith 9, Jones 0, Dellavedova 0)
TH: 22/20 - 19/13, fauly: 16:20, trojky: 10:9. Diváci: 19.596
/stav série: 1:0/