Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

NBA: Warriors v 1. finálovom dueli zdolali Cleveland

Na snímke hráč Clevelandu LeBron James. Foto: TASR/AP

Hosťom nepomohol ani brilantný výkon LeBrona Jamesa, ktorý nastrieľal 51 bodov a o dva body si vylepšil osobné maximum v dueli vyraďovacej časti.

Oakland 1. júna (TASR) - Basketbalisti Golden State Warriors zdolali v noci na piatok v úvodnom súboji finále play off zámorskej NBA doma Cleveland Cavaliers 124:114 po predĺžení a ujali sa vedenia v sérii hranej na štyri víťazné zápasy. Druhý duel je v Oracle Arene v Oaklande na programe v noci na pondelok o 2.00 SELČ.

K výhre obhajcu trofeje prispel Stephen Curry 29 bodmi, Kevin Durant pridal 26 a Klay Thompson 24 bodov. Hosťom nepomohol ani brilantný výkon LeBrona Jamesa, ktorý nastrieľal 51 bodov a o dva body si vylepšil osobné maximum v dueli vyraďovacej časti. Okrem toho zaznamenal aj osem doskokov a osem asistencií.

James deviatimi bodmi v posledných troch minútach zariadil Clevelandu vedenie 106:104, no Curry košom s faulom a následným trestným hodom poslal do vedenia Warriors. Záver potom priniesol nevídanú scénu. Štyri sekundy pred koncom mohol rozhodnúť o výhre Cavaliers George Hill, ale premenil iba jeden trestný hod. Jeho spoluhráč J.R. Smith za stavu 107:107 odrazenú loptu doskočil, ale namiesto pokusu rozhodnúť vydribloval ďaleko od koša. James na Smitha márne kričal, aby ho usmernil - ten sa zjavne domnieval, že jeho tím vedie. O strelu, ktorá by priniesla Cavaliers výhru v riadnom hracom čase, sa tak hostia ani nepokúsili. "Smith si myslel, že o jeden bod vedieme. Chcel to už len do konca udržať," krútil hlavou tréner "Cavs" Tyronn Lue. Smith po zápase povedal, že nechcel zakončovať cez Duranta: "Vedel som, že sme unavení. Myslel som si, že si vypýtame time out."

V predĺžení už dominovali Warriors. Jamesovi sa už nedarilo a Cleveland tri minúty čakal na body, zatiaľ čo hráči Golden State premenili tri trojky a potom si už v pohode strážili víťazstvo. "Bol to bláznivý zápas. Hráme finále a v ňom je - ako sa ukázalo - možné všetko," citovala Curryho agentúra AP.

Finále play off NBA - 1. zápas:

GOLDEN STATE WARRIORS - CLEVELAND CAVALIERS 124:114 pp (29:30, 27:26, 28:22, 23:29 - 17:7)

Najviac bodov: Curry 29, Durant 26, K. Thompson 24 - James 51, Love 21 (13 doskokov), Smith 10, 19.596 divákov.

/stav série: 1:0/