Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Basketbal

Slovenské basketbalistky v generálke na ME prehrali s Chorvátskom

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenky v príprave na šampionát odohrali dokopy deväť prípravným stretnutí s bilanciou dve výhry a sedem prehier.

Záhreb 5. júna (TASR) - Slovenské basketbalistky prehrali vo svojom poslednom prípravnom zápase pred majstrovstvami Európy s Chorvátskom v Záhrebe 74:81. Zverenky trénera Maroša Kováčika pritom ešte v polčase viedli o osem bodov (41:33), v druhej polovici však prevzali aktivitu domáce a dotiahli duel do víťazného konca. Najviac bodov v tíme hostiek zaznamenali Kristi Toliverová (26 b) a Zuzana Žirková (12 b), ktorá sa vrátila do zápasového kolotoča po zranení nohy.

Duel sa mal pôvodne odohrať v Durdevaci, na poslednú chvíľu však chorvátska reprezentácia zmenila dejisko a meranie síl preto prebehlo v hlavnom meste.

Slovenky v príprave na šampionát odohrali dokopy deväť prípravným stretnutí s bilanciou dve výhry a sedem prehier. Najprv na turnaji vo Francúzsku v silnej konkurencii prehrali so Srbkami, Britkami a na záver aj domácim výberom. Chuť si napravili doma, kde dvakrát zdolali Ukrajinky. Minulý týždeň v Karlových Varoch zaznamenali takisto tri prehry s Tureckom, Českom a Lotyšskom.

Majstrovstvá Európy sa v Maďarsku a Rumunsku uskutočnia od 11. do 28. júna. Zverenky Kováčika sa v D-skupine stretnú so Švédskom, Litvou, Španielskom a domácim Maďarskom.

Maroš Kováčik, tréner SR: "Dovolím si tvrdiť, že sme boli po celý zápas lepším tímom na oboch častiach ihriska. Zarážajúci je rozdiel v trestných hodoch, my sme hádzali trinásť, súperky 42, je to priveľké číslo. Priznám sa, že osobne som sa s tým ešte nestretol. Do dnešného zápasu zasiahla už aj Zuzka Žirková, odohrala 23 minút, čo je naozaj dosť a boli to naozaj kvalitné minúty. Verím, že reakcia na túto záťaž nebude negatívna, po zápase sa na nič nesťažovala. Do hry však priniesla veľa pozitív. K celej hernej príprave môžem povedať, že sme od zápasu k zápasu hrali lepšie, aj keď tie výsledky neboli také presvedčivé. Vrchol nás však čaká až od 11. júna a verím, že budeme dobre pripravení práve vtedy, keď to bude treba.


prípravný zápas:

Chorvátsko - SLOVENSKO 81:74
(33:41)

Zostava SR: Toliverová 26, Bálintová 7, Hruščáková 6, Jurčenková 4, Kiššová 3 (Žirková 12, Vyňuchalová 8, Krč-Turbová 7, Páleníková 1, Baburová a Tetemondová 0)

Najviac bodov Chorvátska: Zellousová 22, Ivezičová 20, Mazičová 12
TH: 42/35 - 13/11, trojky: 2:9, fauly: 23:34.