Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislava

Rača sa bude uchádzať o dotáciu na likvidáciu čiernych skládok

Peter Pilinský Foto: TASR/Martin Baumann

MŽP SR chce v rámci programu Veľké upratovanie Slovenska poskytnúť samosprávam na likvidáciu čiernych skládok približne desať miliónov eur.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Bratislavská mestská časť Rača sa s určitosťou bude uchádzať o dotáciu na likvidáciu čiernych skládok od Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. Pre TASR to uviedol starosta Rače Peter Pilinský.

"Výšku dotácie budeme žiadať podľa podmienok, aké budú vyhlásené ministerstvom," spresnil račiansky starosta. Mestská časť podľa jeho slov v súčasnosti eviduje približne 30 lokalít, kde sa nachádzajú čierne skládky.

"V minulom roku sme za odvoz odpadu zaplatili viac ako 3000 eur, takže pomocnú ruku od ministerstva životného prostredia určite vítame," dodal Pilinský.

Čierne skládky sú takisto najčastejším podnetom, s ktorým sa obracajú obyvatelia Rače na samosprávu v rámci tzv. Zelenej linky. Tá funguje od februára ako nonstop linka pre nahlasovanie znečistenia alebo vandalizmu.

O dotáciu na likvidáciu čiernych skládok chce požiadať aj bratislavská Dúbravka. Jej starosta Martin Zaťovič chce aj touto formou riešiť 25 čiernych skládok na území Dúbravky.

MŽP SR chce v rámci programu Veľké upratovanie Slovenska poskytnúť samosprávam na likvidáciu čiernych skládok približne desať miliónov eur. Environmentálny fond by mal vyhlásiť grantový program tak, aby sa čistenie Slovenska od čiernych skládok mohlo uskutočniť ešte v priebehu tohto roka. "Predpokladá sa, že prvé výzvy by mohli byť vyhlásené do konca apríla," informoval hovorca MŽP Maroš Stano.