Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Bratislava

Bratislava chce ušetrené peniaze v rozpočte použiť na menšie projekty

Na snímke pohľad na bratislavské Staré mesto, Dóm svätého Martina (vľavo) Foto: TASR – Štefan Puškáš

Ide o milión eur, ktoré by mali ísť počas leta na celkovo osem projektov.

Bratislava 14. júla (TASR) – Ušetrené peniaze v mestskom rozpočte chce samospráva v rámci pilotného projektu Milión pre Bratislavu použiť na podporu menších rozvojových projektov. Ide o milión eur, ktoré by mali ísť počas leta na celkovo osem projektov. Ich realizáciou by sa podľa vedenia mesta mala zlepšiť a zvýšiť kvalita života obyvateľov slovenskej metropoly. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Podľa plánov mesta by sa tak v letných mesiacoch mali napr. opravovať staré, zhrdzavené a často aj nebezpečné zábradlia. Renováciou by malo prejsť celkovo 22 kilometrov zábradlí, medzi nimi aj na Bajkalskej, Račianskom mýte, na námestiach či pozdĺž hlavných dopravných ťahov. Tie budú mať aj bezpečnostný náter, pričom sa našla vraj aj vhodná farebná kompozícia. Podľa primátora totiž nemusí vždy ísť len o červeno-bielu kombináciu, po novom by to mala byť mestská sivá farba s červeno-bielymi prvkami.

V Lesoparku by podľa vzorov zo zahraničia mali pribudnúť nové atraktívne prvky. Na Americkom námestí, mieste medzi Kamzíkom a Železnou studienkou by sa mala postaviť vyhliadková veža. Obľúbené miesto Bratislavčanov pre oddych a relax čaká aj rekonštrukcia altánkov, na Partizánskej lúke by mali pribudnúť grily, pri Kačíne zasa domček na strome. "Je to domček zavesený v korunách stromov. Používa sa napr. na pozorovanie prírody alebo na nočnú oblohu alebo na iné účely. Podľa toho, kto si ho objedná," poznamenal primátor.




Inovácie by sa mal dočkať aj mobiliár letných kúpalísk. Pribudnúť by tu mali lavičky, ležadlá, smetné koše, ale tiež detské areály, lezecké steny, posilňovacie zariadenia či preliezačky. Pre deti by sa mali tiež vybudovať nové ihriská a športoviská v rámci základných umeleckých škôl či centier voľného času, avšak prístupných pre verejnosť. Počas letných horúčav by zasa obyvateľov i návštevníkov mesta malo osviežovať deväť fontán s efektom tzv. vodnej hmly, čiže nielen pitné fontány či voda z cisterien.

Modernizáciou prejde aj dopravný informačný systém na hlavných bratislavských dopravných ťahoch, a to doplnením informačných tabúľ na križovatkách o stave plynulosti cestnej premávky na frekventovaných úsekoch. Mesto chce zároveň využiť aj údajne nevyužívanú kapacita mladých ľudí v rámci letných stáží.

Projekt Milión pre Bratislavu je pilotným projektom. Projekčne sú plány podľa primátora pripravené, v súčasnosti sa cez verejné obstarávania hľadajú dodávatelia. Väčšina projektov by sa mala stihnúť zrealizovať do konca leta.