Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bratislava dostala viac peňazí pre projekt na zmiernenie zmeny klímy

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Po viacerých rokoch budú mať Bratislavčania novú oddychovú zóna určenú pre šport, rekreáciu a oddych v zeleni.


Bratislava 20. augusta (TASR) – Hlavné mesto dostalo o milión eur viac pre projekt s názvom Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy. Magistrát podpísal s Úradom vlády SR k projektu zmluvný dodatok, ktorým sa finančné prostriedky navýšia z pôvodných 2.337.640 eur na celkovo 3.337.640 eur. V rámci projektu mesto vybuduje zelené plochy, vysadí stromy a vytvorí modelové prvky zachytávania zrážkovej vody. TASR o tom informovala Monika Voleková z oddelenia komunikácie a marketingu bratislavského magistrátu.

"Z navýšenej sumy patrí pol milióna eur partnerovi projektu, mestskej časti Nové Mesto, ktorá buduje nový verejný priestor Športpark Jama v priestoroch bývalého cyklistického štadióna," priblížila Voleková.

Po viacerých rokoch budú mať Bratislavčania novú oddychovú zóna určenú pre šport, rekreáciu a oddych v zeleni. Zároveň sa tu majú použiť niektoré princípy udržateľného hospodárenia s dažďovou vodou. "Dažďová voda bude zachytená pomocou vodozádržných opatrení a následne sa využije na polievanie. Vytvorí sa aj bioretenčné jazierko," povedala Voleková.

Zvyšnú sumu mesto použije na prvú etapu revitalizácie Námestia Slobody. Podľa hlavnej architektky mesta Bratislava Ingrid Konrad je v príprave architektonická štúdia o obnove celého Námestia Slobody, vrátane fontány Družby od známeho slovenského umelca Tibora Bartfaya. V prvej etape v roku 2016 má byť zrevitalizovaná zeleň, prvky malej architektúry a rovnako budú navrhnuté a zrealizované niektoré prvky udržateľného hospodárenia so zrážkovou vodou.

V priebehu budúceho roka majú byť v rámci projektu vysadené stromy na Hlavnom námestí, obnovená zeleň na Františkánskom námestí. Taktiež má vzniknúť parčík na Svoradovej ulici a v priestore Gaštanice pod Kolibou, zelená strecha na mestskej budove Domov seniorov Archa v bratislavskom Lamači. Na materskej škole za Kasárňou má vzniknúť tiež zelená strecha a na Dolnozemskej ceste i Rožňavskej ulici bude vysadená cestná zeleň.

Projekt Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy je financovaný z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.