Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislava

Bratislavská Karlova Ves si zabezpečí zimnú údržbu čiastočne aj sama

Ilustračné foto Foto: A.R.K. technické služby s.r.o.

Nový dodávateľ prác zimnej údržby vzišiel zo súťaže prostredníctvom Elektronického kontraktačného systému.

Bratislava 5. decembra (TASR) – V bratislavskej Karlovej Vsi si počas tohtoročnej zimnej údržby vyskúšajú nový systém. Zatiaľ čo o zjazdnosť ciest III. a IV. triedy v správe mestskej časti sa postará externá firma tak, ako tomu bolo doteraz, mestská časť bude vo vlastnej réžii zabezpečovať zimnú údržbu chodníkov a námestí vo svojej správe.

Nový dodávateľ prác zimnej údržby vzišiel zo súťaže prostredníctvom Elektronického kontraktačného systému (EKS). Od zmluvy, ktorú samospráva uzavrela s víťazom výberového konania spoločnosťou ŠIRECOM zo Zohora, si mestská časť sľubuje nielen zefektívnenie celej činnosti zimnej údržby, ale aj úsporu nákladov.

Na zimnú údržbu v trvaní od 1. decembra do 15. marca je podpísaná zmluva na rámcovú sumu 90.360 eur. Ako vysvetlil hovorca mestskej časti Michal Skalník, to je však stanovenie maximálnej sumy nákladov na zimnú údržbu pri miernej alebo mierne nadpriemernej zime. "Zaplatíme však iba za reálny a zdokladovaný výkon prác," zdôraznil.

Zmluva stanovuje sumu 50 eur za jeden deň pohotovostnej služby, 5 eur za odhrnutie a 37 eur za posyp jedného kilometra miestnych komunikácií. "Vzhľadom na to, že sme prostredníctvom EKS vysúťažili dodávateľa s nižším paušálom za uvedené činnosti ako v minulosti, predpokladáme, že zimná údržba bude pre mestskú časť lacnejšia," naznačil Skalník. Pripomenul však, že konečná suma nezávisí len od nastavenia zmluvy, ale aj od charakteru zimy a početnosti snehových zrážok.

Zmluva o zabezpečení zimnej údržby stanovuje zároveň viacero podmienok pre dodávateľa. Napríklad zabezpečenie monitorovacieho systému pohybu vozidiel údržby. Mestská časť bude mať aj online prístup k sledovaniu techniky, ktorá je na výkon určená. Dodávateľ musí takisto do 24 hodín po posypaní komunikácií odovzdať zoznam množstva a druhu posypového materiálu i zoznamy jázd s podrobným rozpisom miest, na ktorých sa technika použila.

Na zabezpečenie schodnosti chodníkov a námestí v Karlovej Vsi budú dohliadať v rámci zimnej údržby 15 pracovníci mestskej časti. "Aj toto by malo priniesť úspory v nákladoch, no zároveň i to, že v prípade teplej zimy a absencie snehu môžeme týchto pracovníkov využiť aj inak," uviedol Skalník.

Pracovná čata mestskej časti bude tiež v prípade potreby môcť využívať vlastnú techniku samosprávy. "Prostredníctvom EKS sme nakúpili dva traktory na zimnú údržbu. Aj s príslušenstvom, ako je šípová radlica na sneh, rozmetadlo či zametacia metla, nás stáli 102.000 eur," uviedol Skalník.

V najbližších dňoch bude na webe Karlovej Vsi uvedené číslo dispečingu, na ktoré môžu obyvatelia v prípade zimnej údržby volať.