Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Bratislava

Bratislava: Aktivisti organizujú koncert za záchranu Pečnianskeho lesa

Rozliaty Dunaj v Bratislave zaplavuje Pečniansky les na pravom brehu v Petržalke v pondelok 3. júna 2013. Foto: TASR/MIlan Košírer

Uskutoční sa v stredu na Námestí SNP v hlavnom meste.

Bratislava 7. decembra (TASR) – Občianske združenia a iniciatívy z celého Slovenska verejne vystúpia proti zámene bratislavského Pečnianskeho lesa. Rozhodli sa zorganizovať koncert na podporu chráneného územia na petržalskom brehu Dunaja. Uskutoční sa v stredu (9.12.) na Námestí SNP v hlavnom meste.

Oliver Kríž z iniciatívy Mladá Bratislava a Sabina Barborjak Galeková z občianskeho združenia Hrad Slavín informovali, že cieľom je reagovať na nedávne rozhodnutie Okresného súdu Bratislava II, ktorý, zatiaľ neprávoplatne, potvrdil zámenu 24 hektárov lesa v hlavnom meste za rovnako veľké územie v Šiatorskej Bukovinke v okrese Lučenec.

Zmenu aktivisti považujú za škandalóznu. Chcú, aby sa o nej dozvedelo čo najviac ľudí. Na Námestí SNP vystúpia zástupcovia občianskych združení a zahrajú viaceré kapely. Kríž poukázal na to, že štát by mal cenné územie odovzdať občianskemu združeniu Človek a strom.

"Je to veľká černota, za ktorou jednoznačne cítiť zvrátené chúťky pahltného developéra, ktorý okrem plánovaných lavičiek zrejme už jasne vidí možnosť dopriať bratislavským zbohatlíkom a politickej verchuške lukratívne miliónové bývanie na brehu Dunaja s jedinečným výhľadom na hradný kopec," domnieva sa. Podľa neho ciele deklarované združením Človek a strom premeniť územie na mestský park sú len zásterkou.

Do prípravy koncertu sa zapojili a podporujú ho Lesoochranárske zoskupenie VLK, SOS Bratislavský hrad, OZ Hrad-Slavín, Naše Karpaty, Mladá Bratislava, OZ Bratislavské rožky, Za lepšiu Kolibu, Slovenská aliancia ochrancov zvierat, Iniciatíva Zachráňme Železnú Studienku, Iniciatíva Cyklokuchyňa a Projekt Bratislava.

Zámenu odmietla bratislavská mestská časť Petržalka. Jej zastupiteľstvo prijalo na rokovaní 1. decembra uznesenie, v ktorom poslanci odmietajú aktivity smerujúce k predaju, zámene či inej zmene pravej formy vlastníctva, ktorá by v praxi znamenala, že by sa Pečniansky les dostal do súkromných rúk. Uznesenie obsahuje tiež výzvu podniku Lesy SR, aby podal odvolanie voči spornému rozsudku okresného súdu, ktorý odobril zámenu pozemkov z roku 2008.

Petržalka zároveň považuje za neprípustné, aby obyvatelia tejto mestskej časti i hlavného mesta prišli o Pečniansky les, ktorý je biotopom európskeho významu Bratislavské luhy a predstavuje časť súvislých lužných lesov medzi Bratislavou a Viedňou.

OZ Človek a strom vzniklo v máji 2008. Následne v júni požiadalo Lesy SR o zámenu 24 hektárov pozemkov pod Pečnianskym lesom za približne rovnako veľké pozemky v Šiatorskej Bukovinke. Pozemky pod Pečnianskym lesom sa nachádzajú na petržalskom brehu Dunaja rovno oproti parlamentu a Bratislavskému hradu. Združenie pôvodne vyhlasovalo, že cieľom je vytvoriť relaxačnú zónu pre Bratislavčanov, akýsi "Central park".

Požadovanú výmenu odobrilo ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Ladislava Chovana (nominant ĽS-HZDS). Súhlas so zámenou nielen týchto lesných pozemkov následne zrušil ďalší šéf rezortu Zsolt Simon (Most-Híd). Výmena sa nepozdávala ani lučeneckému katastru. Ten bol presvedčený, že s výmennou zmluvou nebolo všetko v poriadku a odmietol zapísať nových vlastníkov. Prípad sa nakoniec dostal až na Najvyšší súd SR, ktorý odobril predchádzajúce rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici o zrušení rozhodnutia katastra.